Polisens insatsstyrka på plats utanför Emporia i Malmö efter dödsskjutningen inne i köpcentret den 19 augusti förra året. Arkivbild.
Polisens insatsstyrka på plats utanför Emporia i Malmö efter dödsskjutningen inne i köpcentret den 19 augusti förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kräver maxstraff när Emporiamördare döms

Tonåringen bakom skottlossningen på Emporia i Malmö borde dömas till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård, anser åklagaren. I dag kommer Malmö tingsrätts dom.

ANNONS

En 31-årig gängledare mördades och en kvinna som råkade vara där denna augustieftermiddagen förra året blev allvarligt skadad. Samtidigt utsattes många andra för akut fara i kulregnet – bland dem fyra barn, enligt åklagarens bedömning.

En pappa beskriver i ett polisförhör hur han försökte skydda sin son med sin egen kropp. De var bara någon meter från gärningsmannen och han uppfattade det som att tonåringen inte bara sköt mot en person, utan "överallt". Pappan trodde att det var en terrorist.

"Min son sade till mig att han älskar mig, då vi trodde att vi skulle dö", säger pappan.

En kvinna som jobbar i en butik på Emporia säger i polisförhör att hon sprang för sitt liv – hon trodde att hon var nästa person som skulle bli skjuten.

ANNONS

Frångå rättspraxis

Den som ska dömas är en pojke som bara var 15 år när han avlossade skotten. Hade han varit vuxen hade straffet sannolikt blivit livstids fängelse, konstaterar åklagaren.

Hon har argumenterat för att Malmö tingsrätt ska frångå rättspraxis och lägga större vikt vid brottets allvar än gärningsmannens låga ålder.

"Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner", sade åklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande när rättegången avslutades.

Hon anser att straffrabatten för de yngsta lagöverträdarna medför att de utdömda straffen inte tillräckligt återspeglar brottslighetens allvar och att reaktionen från samhället inte blir tillräckligt kraftfull.

Pojken, som vid brottstillfället var på rymmen från ett Sis-hem, har erkänt mordet på gängledaren. Hans eventuella förklaringar till varför han utförde brottet är okända för allmänheten, eftersom nästan hela rättegången har hållits bakom stängda dörrar.

Förmildrande omständigheter

Försvarsadvokat Johan Fernvall anser att drygt två års sluten ungdomsvård är en rimlig påföljd. Han hänvisar dels till rättspraxis och dels till "vissa förmildrande omständigheter", som han inte kan redogöra för på grund av sekretessen.

– Det är omständigheter som är kopplade till min klients person och som är delvis kopplade till händelserna i sig, har Johan Fernvall tidigare sagt.

Orsaken till sekretessen är att en förundersökning fortfarande pågår mot sju andra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet samt att den åtalade är så ung.

ANNONS

Fakta: Åtalet

Den 19 augusti 2022 klockan 17:08 avlossades en serie skott inne i köpcentret Emporia i Malmö. Klockan 17:29 samma dag greps en 15-årig pojke som var på väg därifrån i taxi.

Han är åtalad för att ha mördat en 31-årig man, ett brott som han erkänner. Enligt åtalet begicks mordet tillsammans och i samförstånd med andra personer. Sju personer är häktade för misstänkt inblandning, men ett separat åtal som gäller dem väntas senare under hösten.

Den nu 16-årige pojken är också åtalad för tre mordförsök. En kvinna som är bosatt i Norge var på besök i Malmö och befann sig nära 31-åringen när han försökte undkomma skotten. Hon träffades av skott i ryggen. Intill henne fanns hennes son och pojkvän.

Åklagaren har garderat sig med ett alternativt yrkande när det gäller kvinnan: Grovt vållande till kroppsskada. Alternativt yrkande när det gäller pojkvännen och sonen är att 16-åringen ska dömas för framkallande av fara för annan.

Han åtalas också för framkallande av fara för annan eftersom han avlossat skott i riktning mot ytterligare åtta personer. Enligt åklagaren har dessa personer utsatts för livsfara eller fara för svår kroppsskada. Det handlar om två anställda på Emporia, två mammor med varsitt barn och en pappa och hans barn.

Vidare är 16-åringen åtalad för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Källa: Malmö tingsrätt

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS