Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statistiken visar att resor inom svenskarnas närområde ökade, medan längre resor minskade kraftigt jämfört med året innan. Bild: Karl af Geijerstam/Nils-Peter Nilsson
Statistiken visar att resor inom svenskarnas närområde ökade, medan längre resor minskade kraftigt jämfört med året innan. Bild: Karl af Geijerstam/Nils-Peter Nilsson

Kraftigt minskat resande under långhelgen

Kristi Himmelfärdshelgen brukar för många svenskar föra med sig chansen att mini-semestra lite. Men i år utnyttjades ledigheten klart mycket närmare hemmet än vanligt. Ny data visar att svenskarna fortsätter att lyssna på myndigheternas rekommendationer för att undvika smittspridning.

För runt två veckor sedan presenterade myndigheterna nya riktlinjer gällande svenskarnas resande. Beskedet: max två timmar i bil från hemkommunen. Även om detta ändrades lite av Folkhälsomyndigheten i efterhand.

– Det är inte om vi sitter två eller tre timmar i en bil som är avgörande. Det handlar bland annat om vilka vi träffar, exempelvis om det är släkt man bara möter några gånger om året, och hur det sker, förklarade Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

Men även om rekommendationen om två timmars bilfärd är just det, en rekommendation, så visar ny data från teleoperatören Telia att svenskarna lyssnat på myndigheterna under den gångna Kristi Himmelfärdshelgen.

LÄS MER: Regionens kritik mot masstestning för corona

LÄS MER: Kritisk rapport om Göteborgs stads kriskommunikation friserades

Många reste, men inte långt

Statistiken visar att resor inom svenskarnas närområde ökade, medan längre resor minskade kraftigt jämfört med året innan. Till exempel minskade resorna mellan Nynäshamn och Visby med 90 procent.

I ett pressmeddelande säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia, att andelen svenskar som semestrar hemma är betydligt högre än 2019. Han tillägger:

– Snart är det midsommar då många brukar ge sig ut på vägarna och det ska bli intressant att se om trenden håller i sig.

LÄS MER: Båtsemester under corona: Här är guiden för dig som vill köpa eller hyra båt under hemestern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.