Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens presskonferens. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens presskonferens. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Timantalet i bil – en uppskattning

Beskedet om max två timmar i bil från hemkommunen luckrades upp något vid torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.
– Det är inte om vi sitter två eller tre timmar i en bil som är avgörande utan en rad olika faktorer tillsammans, förklarade Sara Byfors vid myndigheten.

Med coronapandemin som utgång berättade statsminister Stefan Löfven på onsdagen att den avrådan från icke-nödvändiga resor inom landet kvarstår – men justeras till resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten, något som förtydligades med att resorna måste genomföras med ”sunt förnuft och stor försiktighet”.

En uppskattning

– Det här innebär ännu större eget ansvar. Risken för smittspridning under de här resorna avgörs av hur ni tar er dit, vilka ni umgås med och hur ni rör er på resmålet, betonade Löfven.

Vid torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kom bilfrågan upp igen.

Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning vid Folkhälsomyndigheten, utvecklade och menade att det angivna timantalet inte är exakt utan en uppskattning.

Inte avgörande

– Det är inte om vi sitter två eller tre timmar i en bil som är avgörande. Det handlar bland annat om vilka vi träffar, exempelvis om det är släkt man bara möter några gånger om året, och hur det sker. I grunden finns alla råd och restriktioner kvar, som när det gäller möten med äldre över 70 år, att hålla avstånd och tvätta händerna, förklarade hon och fortsatte:

– Det handlar också om att regionerna måste ha en uppfattning om hur många som finns i ett område så att man har tillräcklig kapacitet och inte riskerar en överbelastning inom sjukvården, sa Sara Byfors.

"Snabbt ta sig hem"

Vid en presskonferens senare på torsdagen förklarade Stefan Löfven att det är smittspridningen som står i centrum gällande bilåkandet.

– Man måste noga tänka igenom vilka människor man träffar och hur dessa möten sker – och framför allt ställa sig frågan om man riskerar att smitta. Man måste också snabbt kunna ta sig hem om man blir sjuk, betonade statsministern.

Under torsdagen uppgav socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen i början av juni räknar med att komma med besked om vad som gäller för inrikes resor under sommaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.