Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kommunalrådet efter attacken: ”Vi är rustade”

Frågetecknen är fortfarande många kring den stora polisinsatsen i Eskilstuna där flera ungdomar har skadats allvarligt och två är gripna.
Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) menar att kommunen är redo att möta oro som kan uppstå efter händelsen.
– Det är stor sannolikhet att det handlar om skolelever. Om det är det är vi rustade för det. Det svåra blir att veta vad som ligger bakom, säger han.

ANNONS
|

Polisen kallades vid lunchtid på torsdagen till Munktellarenan i Eskilstuna efter misstankar om ett grovt brott där någon slags tillhygge använts. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha rört sig om ett stort bråk där 40 personer var inblandade.

Ännu så länge är det många frågetecken kring vad som ligger bakom händelsen och vilka de inblandade är. Om det kan ligga något slags gängkonflikt bakom eller om det har sin grund i ett bråk mellan två personer där kompisar anslutit, det vet man inte ännu, slår kommunalrådet Jimmy Jansson fast.

Avslutningstider

Klart är dock att unga personer har förts till sjukhus och att mycket talar för att det kan handla om elever på någon av kommunens skolor, menar han.

ANNONS

– Just nu är det skolavslutningstider så det är väldigt mycket elever som rör sig över hela staden. De har friluftsdagar och sådana saker, så exakt var grupperingarna kommer ifrån och om det är organiserat eller om det är två individer som bråkar och har dragit med sig kompisar, det vet vi inte ännu.

Kommunledningen och Eskilstunas barn- och utbildningsförvaltning får löpande information från polisen. Ett arbete har inletts för att möta behov som kan uppstå om det visar sig att de inblandade är elever från kommunens skolor.

– Man är förberedd om det finns frågor, oro, hur man möter upp personal och om det finns eventuella klasskamrater. Det är en organisation som finns upparbetad och det gör vi alltid när vi har en risk för att det är yngre inblandade, säger Jansson.

Hårt drabbat av gängvåld

Eskilstuna kommun har de senaste åren sargats hårt av gängvåld och konflikter. Denna typ, där det enligt uppgifter ska ha handlat om två grupperingar som drabbade samman, har man enligt kommunalrådet varit förskonat ifrån.

Vad tänker du som ytterst ansvarig om att det sker en sådan här sak i din kommun?

– Spontant blir man ganska uppgiven och undrar var mänskligheten är på väg, säger Jansson.

ANNONS

Han tillägger att han ”skulle bli förvånad” om någon flicka är inblandad och att det är dags att börja diskutera varför det finns så många unga pojkar och män som beter sig illa.

– Det är nåt slags flockbeteende där man tar till våld. Man kan associera till allt som händer på fotbollsläktare, till folk som löst sammansatt skjuter på varandra till nåt sådant här. Vad har man fått med sig för värderingar och normer hemifrån?

LÄS MER:Fyra till sjukhus – stor polisinsats i Eskilstuna

ANNONS