Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knivmannen misstänks för sju mordförsök – det här vet vi

En 22-årig man knivskar på onsdagen sju personer, alla män, i Vetlanda. Han är misstänkt för sju fall av mordförsök. Här är vad vi hittills vet om händelsen.

● Klockan 14.54 på onsdagen kom det första av flera larmsamtal om att en man gick till angrepp med en kniv mot andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

● Klockan 15.13 hade en misstänkt gärningsman gripits, enligt polisen. Då ska mannen fortfarande ha varit beväpnad. Polisen bekräftade först på torsdagseftermiddagen att vapnet var en kniv. Mannen skottskadades vid gripandet.

LÄS MER: Polisen utreder terrormotiv i Vetlanda – sju skadade

● Mannen hade hunnit angripa och skada sju personer på olika platser i centrala Vetlanda. Polisen spärrade av sammanlagt fem olika brottsplatser utomhus under eftermiddagen. Mellan avspärrningarna var det några hundra meters mellanrum.

● Åtta personer, inklusive den misstänkte gärningsmannen, fördes till sjukhus. Tre personer vårdades inledningsvis med livshotande skador, två var allvarligt skadade, två var måttligt skadade och en person var lindrigt skadad, enligt Region Jönköping. De vårdas på regionens tre sjukhus, Höglandsjukhuset Eksjö, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping samt Värnamo sjukhus.

● Dådet utreds som mordförsök, men polisen sade sig initialt även titta på eventuella terrormotiv, och Säkerhetspolisen blev inkopplad.

LÄS MER: Magnus Ranstorp om dådet i Vetlanda: ”Verkar impulsivt”

● Den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare för småbrott, och är hemmahörande i Vetlanda. Han kommer ursprungligen från Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2017.

● Inget tyder på att det finns fler gärningspersoner, enligt polisen.

● Under natten mot torsdagen anhölls den 22-årige mannen, misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds inte i nuläget som misstänkt terrorbrott, men följs dock fortsatt av Säpo, enligt åklagare Adam Rullman.

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger han till TT.

● Ett knappt dygn efter attackerna höll Stefan Löfven och Mikael Damberg en pressträff. Båda två tryckte på vikten av att hålla sig till bekräftade uppgifter och inte spä på rykten.

– Vi ska avvakta polisens utredning och lyssna på vad som kommer framkomma längre fram gällande motiv. Det här är ingen migrationsfråga, säger Stefan Löfven.

● På polisens pressträff på torsdagen bekräftade polisen att det vapen som 22-åringen bar vid gripandet var en kniv.

– Samtliga målsägare är hemmahörande i Vetlanda. Alla är män. De är födda mellan 1945 och 1985. Det finns, vad vi vet, ingen koppling mellan gärningsmannen och målsägarna, säger Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef i område Höglandet.

Skadeläget: Alla åtta kvar på sjukhus

● Alla skadade, inklusive gärningsmannen, var på torsdagseftermiddagen kvar på sjukhus. Fem av de skadade har vårdats inom intensivvården och flera är opererade.

– Ingen är längre livshotande skadad, men vi måste ta höjd för att det kan tillstöta komplikationer, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård.

● Klockan 16.15 på torsdagen meddelade åklagarmyndigheten att 22-åringen begärs häktad. Han är på sannolika skäl misstänkt för sju fall av försök till mord. Häktningsförhandlingen äger rum i Eksjö tingsrätt fredag 5 mars 10.00.

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Jag fördömer det här fruktansvärda våldet”

LÄS MER: Reaktioner efter misstänkta terrordådet i Vetlanda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.