Polisen utreder terrormotiv i Vetlanda – sju skadade

Polisen utreder terrormotiv sedan en man gått till attack mot sju personer i centrala Vetlanda. Tre av dem har livshotande skador.
Mannen, som är i 20-årsåldern, sköts av polis i samband med gripandet.
Skadeläget för samtliga inblandade är i nuläget oklart.

ANNONS
|

Flera larmsamtal kom till polisen strax före klockan 15 på onsdagen. En man hade då gått till attack med ett tillhygge i centrala Vetlanda, enligt Ekot rör det sig om en kniv.

– I samband med gripandet har polispatrullen avlossat sitt tjänstevapen, och den gripne har blivit skadad, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Mannen som greps är i 20-årsåldern.

– Hans skadeläge är oklart, men han är på sjukhus och levde när han kom dit, och bevakas av polis och vårdas för sina skador, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Israelsson Silfver konstaterar att minst åtta personer har angripits vid händelsen.

ANNONS

– Jag förstår det som att alla åtta är skadade, men på olika sätt. Vissa lindrigare, och några också allvarligare, säger Israelsson Silfver.

Senare uppger polis att det är sju personer, och inte åtta, som skadats i attacken, och att den misstänkte gärningsmannen sedan skadats när han gripits av polisen.

– Vi har inte bilden klar för oss ännu. Vi vet inte riktigt varför han har gjort så här, det är någonting som utredningen får visa senare.

Vid 22.30 meddelade Region Jönköping att tre personer har livshotande skador. Två personer är allvarligt skadade, två är måttligt skadade och en är lindrigt skadad.

Polisen: Inget tyder på fler gärningspersoner

Brottsrubriceringen är mordförsök, men polisen utreder ett misstänkt terrormotiv tillsammans med Säpo.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger sig ha blivit informerad om händelserna i Vetlanda.

"Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda” säger Damberg enligt ett pressmeddelande.

Polisen bedömer att läget i Vetlanda är under kontroll, och skriver på sin hemsida att inget tyder på fler gärningspersoner.

ANNONS

”Skottlossningen ska utredas”

En åklagare på särskilda åklagarkammaren ska utreda varför polisen sköt mannen.

– Skottlossningen ska utredas, det arbetet pågår parallellt och platsen är avspärrad, säger Agnevik.

Det finns uppgifter i medier om att attacken utfördes med kniv. Terrorforskaren Hans Brun säger till TT att knivattacker är en form av terrordåd som är vanligare än många tror.

– Om vi tittar på de attacker som har genomförts i västvärlden med koppling till jihadism, så är ungefär två tredjedelar av dem utförda av ensamma gärningspersoner utrustade med kniv eller väldigt enkla hjälpmedel.

Han säger att det är första gången som han känner till att ett misstänkt terrorbrott utfört med kniv inträffat i Sverige.

– Vi har haft knivbrott och knivvåld, men inte i ett politiskt sammanhang.

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om de bevittnade händelsen.

Löfven: Polisen och Säpo samarbetar

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) meddelar skriftligen att han tänker på de personer som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.

"Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft", lyder hans meddelande.

"Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten", fortsätter det.

ANNONS

Löfven säger sig stå i löpande kontakt med såväl polisen som säkerhetspolisen.

"De bedömer kontinuerligt om det finns skäl att vidta säkerhetshöjande åtgärder och har beredskap för att göra det om det behövs."

"Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har en nära samverkan vid händelser som denna. De bedömer kontinuerligt om det finns skäl att vidta säkerhetshöjande åtgärder och har beredskap för att göra det om det behövs.”

Fotnot: Under natten uppger polis att det är sju personer, och inte åtta, som skadats i attacken, och att den misstänkte gärningsmannen sedan skadats när han greps av polisen.

ANNONS