Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD-politiker: Gud skapade inte människan till bög eller pedofil

Kristdemokraternas kommunpolitiker i Alvesta, Kauko Antbacke, har hamnat i nytt blåsväder. I en offentlig Facebook-post skriver han att Gud inte skapade människan till att vara homosexuell.

Det var efter att Växjö stifts biskop Fredrik Modéus citerats att ”Gud har skapat oss människor olika”, som Kauko Antbacke, som sitter som ledamot i kommunstyrelsen, reagerade. Något som Smålandsposten var först att uppmärksamma.

"Gud skapade inte människan till lesbiska, bögar och pedofiler"

I statusuppdateringen som Kauko Antbacke publicerade under tisdagen står det bland annat att ”Gud skapade människan till sin avbild och inte till transvestiter, lesbiska, bögar, pedofiler, nekrofiler, fanatiker, ateister, rika, fattiga, Israelhatare, osv. Vi alla föds nollställda, alltså lika (undantaget det genetiska arvet)".

När GP når Kauko Antbacke via telefon är han fåordig, men står fast vid sin statusuppdatering

– Jag har sagt vad jag vill säga enligt grundlagen om yttrandefrihet. Det räcker med det, säger han.

Tycker du att det är lämpligt av en kommunpolitiker att uttrycka sig på det här sättet?

– Ska man vara politiskt korrekt så får man inte säga någonting i det här landet. Folk vågar inte säga någonting av rädsla. Karriärstegar och sådant.

Så du står alltså fast vid det du skrivit?

– Ja, det räcker med det.

På frågan om Antbacke likställer homosexuella med pedofiler svarar han inte, och stänger sedan av sin telefon. 

Kallar homosexuella för "avarter"

Enligt Antbacke, blir människor homosexuella genom det moderna samhället och skolan, och skriver i sin uppdatering på Facebook:
”Under livets gång manipuleras och smittas vi av andra människor och den åsiktsbildande eliten med röst i den offentliga debatten och i skolan varifrån mycket av avarterna i mänskligt umgänge härleds".

Enligt Antbacke föds man inte till homosexuell eller transperson, utan det är något man skapas till av samhället genom livets gång.
– Det skapas av det moderna samhället, av alla annonser, reklam, skolan, omgivning, Facebook, mail och appar, sa han tidigare om sitt uttalande. 

Det är inte första gången det stormar kring Kristdemokraterna och just Kauko Antbacke. Så sent som i juni fick han massiv kritik efter att ha dragit en parallell mellan Pride-flaggan och ISIS-flaggan. Kritiken ledde till att Antbacke då lämnade sitt uppdrag som partiordförande.

Partiet tar avstånd

– Det är olyckligt att han skriver den här typen av inlägg på Facebook. Men det är i allra högsta grad en privat åsikt, ingenting som partiet står bakom. Vår politik bygger på alla människors lika värde. Det inlägget är inte politik, säger Eva Johnsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Kronobergs län.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.