Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En modell av människans hjärna. Nu har forskare i Uppsala kommit fram till att det kan finnas en koppling mellan covid-19 och skador på nervcellerna i hjärnan.  Bild: Christine Olsson/TT
En modell av människans hjärna. Nu har forskare i Uppsala kommit fram till att det kan finnas en koppling mellan covid-19 och skador på nervcellerna i hjärnan. Bild: Christine Olsson/TT

Kan finnas samband mellan covid och hjärnskador

Det kan finnas en koppling mellan Covid-19 och hjärnskador. Det visar en ny svensk studie som utförts på Akademiska sjukhuset i Uppsala, skriver UNT.

Forskarna har enligt Uppsala Nya Tidning studerat patienter med covid-19 och neurologiska symtom som vårdats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Elham Rostami, neurokirurg vid sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, säger till tidningen:

– Ännu vet vi inte hur skadorna uppkommer. I de flesta fallen verkar dock inte coronaviruset vara någon direkt orsak till de neurologiska symtomen och skadorna på nervcellerna.

LÄS MER: Studie om hjärnskada vid Sahlgrenska akademin

Förvirring och svaghet

I studien, som publiceras i tidskriften European Journal of Neurology, ingick 19 patienter. Majoriteten av av dem var i behov av intensivvård.

Det forskarna kunde se var att samtliga patienter hade ett eller flera symtom på nervpåverkan – oavsett sjukdomens svårighetsgrad.

Det kunde röra sig om psykiska förändringar, sänkt medvetandegrad, förvirring, huvudvärk, och svaghet i armar och ben.

Efter resultatet går nu forskarna vidare med att försöka kartlägga hur covid-19 kan ge upphov till skador på nervceller.

Troligen flera mekanismer bakom.

– Troligen finns inte en enda utan flera olika mekanismer bakom skadorna. Hos en del patienter har vi till exempel sett tecken på att covid-19 utlöst en autoimmun reaktion som angriper hjärnan, säger Elham Rostami.

Att en sjukdom är autoimmun innebär att kroppens eget immunsystem angriper den egna kroppen.

När det gäller långtidseffekterna är mycket fortfarande ovisst, enligt Elham Rostami.

– Men förhoppningsvis kommer våra och andras uppföljningsstudier att ge oss mycket mer kunskaper om detta under det kommande året, säger hon till tidningen.

Följer upp patienterna på sikt

Forskarna ska följa upp covidpatienter som haft neurologiska symtom för att ta reda på vilka som har kvarstående besvär och hur de i så fall yttrar sig.

– Då kommer vi också att kunna se om det finns samband mellan patienternas symtom under sjukdomstiden och provsvaren från ryggvätskeproverna och långdragna besvär, säger Elham Rostami till UNT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.