En del patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 visar tecken på hjärnskada, enligt en studie. Arkivbild.
En del patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 visar tecken på hjärnskada, enligt en studie. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Ny studie från Göteborg: Corona kan ge hjärnskador

En del patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 har tecken på hjärnskada, enligt en studie från Göteborgs universitet.

ANNONS
|

Undersökningen visar att patienter med särskilt svår covid-19 ibland får påtagliga symptom på att hjärnan inte fungerar som den ska. Men redan vid måttlig infektion, hos patienter som var inlagda på sjukhus men inte behövde respiratorvård, gick det att upptäcka skador.

"Om det är viruset eller immunsvaret som står för hjärnskadan är i dagsläget oklart och mer forskning behövs", säger Henrik Zetterberg, vars forskarlag vid Sahlgrenska akademin genomförde undersökningen, i ett pressmeddelande.

Totalt har 47 patienter med mild, måttlig och svår covid-19 fått lämna blodprover under vårdförloppet. Resultaten har sedan jämförts med en frisk kontrollgrupp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS