Sofia Wallström, generaldirektör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lämnar sin tjänst. I en rad artiklar har GP kunnat berätta att allt inte stått rätt till på myndigheten.
Sofia Wallström, generaldirektör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lämnar sin tjänst. I en rad artiklar har GP kunnat berätta att allt inte stått rätt till på myndigheten. Bild: Jessica Gow/TT

Ivos generaldirektör Sofia Wallström lämnar sin post

Ivos generaldirektör Sofia Wallström lämnar sin tjänst, uppger regeringen i ett pressmeddelande. Hon lämnar tjänsten på egen begäran och slutar sitt uppdrag 30 september 2024.
GP har de senaste veckorna rapporterat om missförhållanden inom myndigheten och omfattande intern kritik mot Ivos ledning och styrning.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande går regeringen ut med att den beslutat att Sofia Wallström generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, ska lämna sin post:

”Regeringen har i dag fattat beslut om att entlediga Sofia Wallström från tjänsten som generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg från och med den 30 september 2024.”, skriver de i pressmeddelandet.

Meddelandet fortsätter:

”Entledigandet sker på hennes egen begäran. Sofia Wallström tillträdde som generaldirektör i juni 2019 och förordnandet skulle annars ha löpt ut i juni 2025.

Regeringen kommer inom kort att påbörja en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.”

ANNONS

Hård intern kritik mot centrala styrning och ledning

GP har i en rad artiklar de senaste veckorna rapporterat om hård intern kritik mot Ivos centrala styrning och ledning. Bland annat har anställda på Ivos Göteborgskontor i en extern granskningsrapport vittnat om en tystnadskultur och en hierarkisk styrning som inte tar till vara på deras kompetens.

Fackförbunden på Ivo, samt andra anställda, har för GP berättat att kritiken som framkommer i rapporten gäller samtliga sex tillsynsavdelningar i landet.

Ivo har cirka 800 anställda. Dels i Stockholm där generaldirektören sitter, dels på fem andra orter där tillsynsavdelningar finns. Myndighetens huvuduppgift är att genomföra tillsyn och tillståndsprövning för hälso- och sjukvården, socialtjänsten och LSS. Bild: Robin Aron
Ivo har cirka 800 anställda. Dels i Stockholm där generaldirektören sitter, dels på fem andra orter där tillsynsavdelningar finns. Myndighetens huvuduppgift är att genomföra tillsyn och tillståndsprövning för hälso- och sjukvården, socialtjänsten och LSS. Bild: Robin Aron Bild: Robin Aron

Även Ivos granskningar av vården har blivit lidande av situationen på myndigheten. Anställda har vittnat om att allmänhetens klagomål skrivits av slentrianmässigt, och chefs-JO Erik Nymansson berättade i en intervju med GP som publicerades under onsdagen om hur han gett upprepad kritik mot myndigheten.

– Det är ett tecken på att verksamheten inte fungerar som den ska, sade chefs-JO Erik Nymansson.

”Stort lycka till”

GP har sökt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson för en kommentar om Sofia Wallströms avhopp.

I en skriftlig kommentar skriver sjukvårdsministerns statssekreterare Miriam Söderström:

”IVO har under Sofia Wallströms ledning stärkt tillsynen över hälso- och sjukvården och socialtjänsten inte minst avseende välfärdskriminalitet. Önskar henne stort lycka till i framtiden”

Sofia Wallström, generaldirektör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lämnar sin tjänst. Hon är också klar som ny vd för Lif,  branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.
Sofia Wallström, generaldirektör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lämnar sin tjänst. Hon är också klar som ny vd för Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. Bild: Jessica Gow/TT

Redan klart med nytt uppdrag

Sofia Wallström har också redan gjort klart med ett nytt uppdrag. Den 1 oktober tillträder hon som ny vd för Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. I ett pressmeddelande välkomnar de henne till den nya tjänsten.

ANNONS

I en skriftlig kommentar på Ivos intranät säger Sofia Wallström att det har varit en lång process att komma fram till beslutet att lämna myndigheten. Hon beskriver sin tid på Ivo med att det har varit en förmån att leda arbetet för ”stärkt tillsyn och tillståndsprövning”.

”Det kvarstår mycket, inte minst gör vi nu en viktig satsning på arbetsmiljöområdet. Det är frågor jag och övriga myndighetsledningen tar på stort allvar", skriver hon i kommentaren.

GP har utan framgång sökt Sofia Wallström.

LÄS MER:Anställda i hela Sverige delar kritiken mot Ivo – gäller inte bara Göteborg

LÄS MER:Generaldirektören ville att medarbetarnas kritik skulle ”faktagranskas”

LÄS MER:Ivos generaldirektör får stenhård intern kritik – myndigheten sågas

ANNONS