Ensamma människor, vars räkningar betalas via autogiro, kan efter sin död bli liggande länge utan att någon saknar dem. Bilden är en illustration.
Ensamma människor, vars räkningar betalas via autogiro, kan efter sin död bli liggande länge utan att någon saknar dem. Bilden är en illustration. Bild: Martina Holmberg / TT

Hundratals ligger hemma länge när de dött

ANNONS

Under 2018-2020 har över 400 personer legat döda i sina hem i minst en månad utan att något larmat om att de gått bort. Av dessa låg drygt 100 döda i över tre månader, och minst tio i över ett år innan de hittades. Det visar en genomgång som SVT Nyheter gjort med hjälp av data från Rättsmedicinalverket.

De som blir liggandes länge har dött i ensamhet utan att människor saknat dem, och i många fall har räkningar och bostadshyra löpande betalats genom autogiro.

– Det här är samhällets mörka sida. Jag känner ett behov av att få hämta de där människorna så att de slipper ligga där i sin ensamhet. Jag tycker inte man ska behöva försvinna på det sättet, säger liktransportören Östen Sahlén till SVT.

ANNONS
ANNONS