Johannes Hulter (S), som ansvarar för stadsbyggnadsfrågor i Göteborg, är inte imponerad av regeringens nya satsning på småhus.
Johannes Hulter (S), som ansvarar för stadsbyggnadsfrågor i Göteborg, är inte imponerad av regeringens nya satsning på småhus. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Hulter (S) totalsågar regeringens bostadssatsning

Under 2024 vill regeringen skjuta till extrapengar till kommunerna för att kunna ombilda lokaler till bostäder samt hålla uppe byggtakten för småhus.
Men förslaget totalsågas av Göteborgs främste stadsbyggnadspolitiker Johannes Hulter (S).
– De borde skämmas för att de ens lyfter upp det, säger han.

ANNONS
|

På måndagsförmiddagen presenterade regeringen ett antal budgetsatsningar som ska stimulera bostadsbyggandet och bostadsbranschen under 2024.

Det handlar om att taket för rotavdraget höjs från dagens 50 000 till 75 000 kronor under 2024 och att maxtaket samtidigt skiljs från rutavdragets tak. Dessutom skjuter regeringen till pengar till kommunerna för att stimulera planeringen av bostäder.

Vill ombilda lokaler

Dels 20 miljoner kronor under nästa år nästa år och 25 miljoner kronor per år 2025 och 2026 som ska uppmuntra kommunerna till att ombilda lokaler till bostäder. Och dels är det 60 miljoner kronor för att kommunerna ska planera fler småhus, vilket är en fackterm som omfattar parhus, radhus och villor.

ANNONS

Pengarna är alltså tänkt att stötta kommunerna i att fortsatt pressa fram detaljplaner för fler sådana.

– Vi har ett kommunalt planmonopol i Sverige, men min uppmaning till kommunerna är att se vad de kan göra för att fler bostäder ska komma till. Nu har regeringen tagit ansvar för att ta fram den här extrabonusen, ett stimulansmedel för de här detaljplanerna som ofta är ett hinder, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under måndagens pressträff i Rosenbad.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under måndagens pressträff i Rosenbad. Bild: Anders Wiklund/TT

Sågas av S-topp

Regeringens utlovade satsningar möter kritik. Johannes Hulter (S) är kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg och reagerar på hur små summor det rör sig om.

– Det är anmärkningsvärt att man får det att låta som satsningar när det är 20 miljoner eller 60 miljoner kronor. Om man tar fram en miniräknare och slår på den får man typ sju kronor per svensk eller en och en halv krona per göteborgare, säger han.

Han menar att det inte är något fel med intentionen och att pengar till småhusbyggande så väl som ombildningar av lokaler kan göra gott. Men så obetydliga medel ger knappast någon verkan, enligt Johannes Hulter.

– Man borde skämmas för att man ens lyfter upp det. Man får ju hoppas att det är miljarder de snackar om – inte miljoner, för annars är det pinsamt, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen: Sänkt skatt för miljoner svenskar

LÄS MER:Regeringen vill höja taket för rotavdraget

LÄS MER:Så ska billiga lokaler stoppas från att bli dyra bostäder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS