På måndagsförmiddagen presenterade regeringen ett antal budgetsatsningar som ska stimulera bostadsbyggandet och bostadsbranschen under 2024.
Det handlar om att taket för rotavdraget höjs från dagens 50 000 till 75 000 kronor under 2024 och att maxtaket samtidigt skiljs från rutavdragets tak. Dessutom skjuter regeringen till pengar till kommunerna för att stimulera planeringen av bostäder.
Vill ombilda lokaler
Dels 20 miljoner kronor under nästa år nästa år och 25 miljoner kronor per år 2025 och 2026 som ska uppmuntra kommunerna till att ombilda lokaler till bostäder. Och dels är det 60 miljoner kronor för att kommunerna ska planera fler småhus, vilket är en fackterm som omfattar parhus, radhus och villor.
Pengarna är alltså tänkt att stötta kommunerna i att fortsatt pressa fram detaljplaner för fler sådana.
– Vi har ett kommunalt planmonopol i Sverige, men min uppmaning till kommunerna är att se vad de kan göra för att fler bostäder ska komma till. Nu har regeringen tagit ansvar för att ta fram den här extrabonusen, ett stimulansmedel för de här detaljplanerna som ofta är ett hinder, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).
Sågas av S-topp
Regeringens utlovade satsningar möter kritik. Johannes Hulter (S) är kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg och reagerar på hur små summor det rör sig om.
– Det är anmärkningsvärt att man får det att låta som satsningar när det är 20 miljoner eller 60 miljoner kronor. Om man tar fram en miniräknare och slår på den får man typ sju kronor per svensk eller en och en halv krona per göteborgare, säger han.
Han menar att det inte är något fel med intentionen och att pengar till småhusbyggande så väl som ombildningar av lokaler kan göra gott. Men så obetydliga medel ger knappast någon verkan, enligt Johannes Hulter.
– Man borde skämmas för att man ens lyfter upp det. Man får ju hoppas att det är miljarder de snackar om – inte miljoner, för annars är det pinsamt, säger han.
LÄS MER:Regeringen: Sänkt skatt för miljoner svenskar
LÄS MER:Regeringen vill höja taket för rotavdraget
LÄS MER:Så ska billiga lokaler stoppas från att bli dyra bostäder