Statsminister Stefan Löfven (S) inledningstalade under Socialdemokraternas EU-valskonferens i Upplands Väsby.
Statsminister Stefan Löfven (S) inledningstalade under Socialdemokraternas EU-valskonferens i Upplands Väsby.

Högerextremism måltavla för S i EU-valet

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för högerextremism i ett tal inför EU-valet i maj.

ANNONS
|

Löfven talade på Socialdemokraternas EU-valkonferens i Upplands Väsby, flankerad av den nye EU-ministern Hans Dahlgren och partiets förstanamn i valet, förra migrationsministern Heléne Fritzon.

De försökte peppa partifolket inför EU-valet i maj.

- Jag tror att man kan säga att vi går i den här valkampanjen med gott självförtroende. Vi har igen fått möjlighet att bilda en S-ledd regering, säger Dahlgren på en pressträff.

ANNONS

Han tillade att det inte är så vanligt i en tid när många systerpartier i EU går bakåt, och att S visat att det går att hålla partier som Sverigedemokraterna utanför om man har kompromissen som politisk kompass.

Heléne Fritzon säger att S siktar på att öka sitt valresultat från de 24,2 procent och fem platser partiet fick i EU-parlamentsvalet 2014.

I talet beskrev Löfven kampen mot högerextremism och nationalism som valets viktigaste fråga. Högt upp finns också arbetsmarknad och sociala rättigheter, kamp mot klimathotet och en gemensam europeisk migrationspolitik.

"Sugna på makt"

Enligt Löfven är det socialdemokraterna i Europa som kan stoppa nationalister och högerextrema krafter. Löfven hävdade att de konservativa har visat sig totalt handfallna inför den uppgiften.

- De har visat sig väldigt sugna på att ge makt åt högerextremismen om det kan ge makt åt dem själva.

Löfven varnade för att demokratins principer nu utmanas. Han pekade bland annat på att "högerextremister" har över hundra platser i EU-parlamentet och på den politiska utvecklingen i Polen och Ungern.

ANNONS

- I Sverige står Sverigedemokrater i riksdagens talarstol och hyllar just den här utvecklingen, sade statsministern.

Angrep M och KD

Löfven angrep Moderaterna och Kristdemokraterna och hävdade att de är villiga att ta makten med hjälp av SD.

Statsministern svarade inte på några frågor efter talet. Men Hans Dahlgren säger att det finns fog för att, som Löfven i en intervju i Svenska Dagbladet, beskriva januariavtalet som en produkt av att S, MP, C, och L står upp "för ett samhälle med fria medier och oberoende rättsväsende, själva grunden för den liberala demokratin".

- Alternativet, tror jag alla har förstått, vore en regering som i varje viktig omröstning i riksdagen skulle vara beroende av stöd från SD, säger Dahlgren.

På frågan om S ifrågasätter att M och KD står för demokratiska värden säger Dahlgren att S inte tror det.

- Det handlar inte om vad de partierna står för, jag är övertygad om att de delar de grundläggande värdena. Men det är att man låter ett annat parti, som inte gör det, få inflytande, säger Dahlgren.

ANNONS

TT

Fakta: S toppnamn i EU-valet

1. Heléne Fritzon, före detta migrationsminister.

2. Johan Danielsson, EU-samordnare på LO

3. Jytte Guteland, EU-parlamentariker

4. Erik Bergkvist , regionråd i Västerbotten

5. Evin Incir, biträdande internationell sekreterare för S

6. Ilan de Basso, kommunalråd i Jönköping

7. Carina Ohlsson, riksdagsledamot, ordförande S-kvinnor

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS