En helikopter hämtar vatten från Medelhavet för att släcka en brand på den grekiska ön Rhodos förra sommaren.
En helikopter hämtar vatten från Medelhavet för att släcka en brand på den grekiska ön Rhodos förra sommaren. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Hetta stoppar inte turister: "Glömmer snabbt"

Sommaren har börjat med höga temperaturer på flera av Europas resmål. Men värmevarningar, bränder och stängda sevärdheter bromsar sannolikt inte ressuget, enligt turismforskaren Stefan Gössling.
– Folk glömmer snabbt.

ANNONS
|

Turister kollapsade och bränder ledde till evakueringar under förra årets stekheta sommar. I år stängde Akropolis till följd av en rekordtidig värmebölja i Grekland och flera turister har dött sedan de gett sig ut på vandring runt om i landet.

Det är inte det enda land i Sydeuropa som upplevt hög värme ovanligt tidigt, vilket väckt oro för en repris av förra årets extremväder. Men trots att bybor och turister fick sova i skolor och sporthallar när det brann på Rhodos förra året finns ön bland de svenska resebolagens mest populära destinationer i sommar.

– Folk glömmer snabbt sådant som är negativt. Kanske inte om man själv hamnat i en extrem situation, då kanske man funderar över om man vill uppleva något liknande igen, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet.

ANNONS

– Men för de flesta är det abstrakt. Som turist kan man inte riktigt förhålla sig till de här riskerna som finns överallt och som bara kommer att öka.

Stranden lockar

Det behöver inte vara lika varmt som i Sydeuropa för att svenskar ska drabbas av negativa hälsoeffekter, eftersom vi generellt är mindre vana vid höga temperaturer. Men undersökningar pekar på att "förvånansvärt många" tycker att semestern börjar först vid 40 grader, enligt Gössling.

– Man ser det inte nödvändigtvis som något dåligt utan tänker att man kan ligga på stranden. Extrema förhållanden påverkar först de som jobbar inom turismen och därefter turisterna.

Prognoser pekar på att det blir trångt på Europas populäraste resmål i sommar. Många faktorer spelar in när semestern planeras, menar Gössling.

– Än så länge dominerar inte vädret. Vi kommer inte heller att se ett enkelt byte, från ett land till ett annat. Stockholm och Venedig är väldigt olika städer med olika kulturer och strandliv.

Spansk modell

Gössling tror att det första steget är ökad anpassning till de värmeböljor som kommer att bli vanligare till följd av klimatförändringen.

– Är det 45 grader promenerar du inte på Roms gator utan stannar inne. Man får hoppas att det finns en pool som är tillräckligt kall så att den kan kyla ner, säger han.

ANNONS

– Eller så tar man ett dopp i havet men då kan sanden vara så varm att man får akta sig så man inte bränner fötterna. Jag tror att många kommer ha den spanska modellen som strategi, sova mitt på dagen och dra ut på kvällen i stället.

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

Turister solar utanför en sporthall dit de evakuerades i samband med bränderna på den grekiska ön Rhodos förra året.
Turister solar utanför en sporthall dit de evakuerades i samband med bränderna på den grekiska ön Rhodos förra året. Bild: Lefteris Damianidis/AP/TT
Turister i Cyperns huvudstad Nicosia. Bilden är tagen i mitten av juni i år när temperaturen väntades nå över 45 grader.
Turister i Cyperns huvudstad Nicosia. Bilden är tagen i mitten av juni i år när temperaturen väntades nå över 45 grader. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Fakta: Så påverkas kroppen av värme

Ytliga blodkärl vidgas och vi svettas mer. Får man inte i sig tillräckligt med vätska blir blodet mer koncentrerat och risken för blodpropp ökar.

Klarar inte hjärtat de ökade kraven på pumpförmåga kan det leda till allvarlig hjärtsvikt. Att äldre dör till följd av värme beror oftast på cirkulationsrubbningar.

Huvudvärk och illamående kan vara tecken på värmeslag, som kan vara livshotande. Vid värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom kan vara kräkningar, synstörningar, yrsel, förvirring och snabb puls.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS