Bild: Claudio Bresciani/TT.
Bild: Claudio Bresciani/TT.

Här är socialarbetarnas vittnesmål

#Orosanmälan har samlat 278 vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp. Det handlar om allt från bältesläggningar till tafsande och recensioner av kvinnornas utseenden.

ANNONS
|

"Jag var ung och arbetade som avdelningsansvarig på ett SiS-hem. Vi fick en kväll in en femtonåring tjej som varit på rymmen. Då säger min kollega till mig: 'En sån snygg tjej, hon kan säkert bli en fin hora'"

"En kollega på min förra arbetsplats, kommunal boendestödsenhet, la alltid handen på mitt bröst när han bara tog på min 'axel'. Han klappade alltid på mig och hans ursäkt var att han var 'gammal nog att vara min pappa'. Jag frös varje gång och sa aldrig till."

"En manlig chef blev alltid full i samband med jobbresor och skulle vid ett tillfälle bjuda på sängfösare. Vi följde med till hans hotellrum. Det slutade med att han ville att jag och en kollega skulle lägga oss tillsammans med honom i hans säng. När jag tackade för mig och gick sa han att det var typiskt för jag var ju en sån bäbis."

ANNONS

"En manlig chef på socialtjänsten kramar och pussar på mig mot min vilja efter ett jobbigt möte med klient."

"När jag går på anställningsintervju säger den manlige chefen på socialkontoret att jag verkar som en 'lugn kille'. Trots att jag heter Erika."

"Jag har på grund av mitt utseende fått höra från flera manliga kollegor (Alltid i övre medelåldern) som har olika positioner att mitt utseende väcker stort intresse hos det manliga könet. Jag har fått råd kring hur jag inte skall bete mig för att inte 'väcka' intressen hos manliga klienter (indirekt hos dem). En manlig kollega bad mig sätta mig i hans knä när han skulle ha överlämning efter ett pass på behandlingshemmet för unga tjejer. Jag sa: 'Vad fan är det du säger. Skärp dig!'"

"Jag var ny inom yrket, 22 år gammal och fick höra följande ord av min chef:

'Du borde klä dig i mjukisbyxor och stora tröjor för att inte väcka upphetsning hos ungdomarna'"

"Under socionomutbildningen arbetade jag extra inom psykiatrin. Under min första arbetsdag på en låst avdelning skulle jag bli instruerad av en kollega hur bältning utfördes. Han tog med mig till ett rum, stängde och låste dörren. Frågade sedan om han fick visa hur bältning går till genom att spänna fast mig. Och sade att det var så de brukade lära upp ny personal. Han spände fast mina armar och ben i en säng och vägrade sedan släppa loss mig när situationen blev obekväm och jag bad om att han skulle sluta.Han hånlog och sade istället 'nu är du rädd va, lilla gumman, kanske du skulle må bra av lite spanking?'. En kvinnlig kollega låste av en händelse upp dörren till rummet och situationen avbröts. Jag var mycket upprörd och gick till chefen, som log och sade att 'han nog bara ville skämta lite, han är ju sån', och att jag skulle förstå hans humor när jag hade lärt känna honom bättre. Varje dag rådde en fruktansvärt sexistisk och även rasistisk samtalskultur och praktik på avdelningen, jag provade gå till chefen flera gånger men fick inget stöd."

ANNONS

"Den manliga kollegan som högt kommenterade sina kvinnliga kollegors rumpor och frågade klienterna vad de tyckte om den kvinnliga boendepersonalens utseenden. Klienterna var barn och ungdomar."

"'På ett sätt är det bra att detta är ett kvinnodominerat yrke då de flesta män slutar använda droger när de träffar en tjej' - Professor på Socialhögskolan när jag pluggade. Jag tog min examen för 'endast' fyra år sedan."

"Case manager-kollegan som i handledningen lyfter ett ärende om en ung vuxen som mår mycket dåligt och inte velat ta emot hjälp men nu gått med på att träffa henne några gånger får följande respons av manlige handledaren:

'Du fattar väl varför han vill träffa dig?'

'Ja för att han mår dåligt o vill ha hjälp?'

'Meh, du fattar väl varför han vill träffa dig?!'

Fint sätt att strippa nån på sin professionalitet och bara göra den till ett objekt. En undrar just stilla vem det är som vill göra vad med vem."

"Den manliga kollegan skulle 'importera' en fru till Sverige. På kvällarna visar han sina olika frualternativ för klienterna, bedömer deras utseenden och kroppar och uppmuntrar klienterna att göra detsamma genom att fråga om deras åsikter. Jag försökte vid flera tillfällen påtala att detta var olämpligt och att han genom detta uppmuntrade de unga killarna att objektifiera kvinnor. För varje gång jag sa ifrån desto roligare tycktes min manliga kollega tycka att denna 'aktivitet' var."

ANNONS

"Vi hade arbetat nära varandra i ett projekt under en period och hade sommarfest med gruppen. Du och jag hade haft en jargong, skämtsam och flirtig. Jag var smickrad av uppmärksamheten, du var gift. Under kvällen blev vi fullare och flirtigare. Tillslut kände jag att jag fått nog. Jag skulle sova över. Du ville följa mig upp och gjorde det. När vi kom upp försökte du kyssa mig. Jag sa nej. Du började klä av mig. Jag sa nej. Plötsligt låg du över mig och i mig. Jag sa nej. Du sa. Är det här en våldtäkt nu?"

"Hade en äldre chef på socialkontoret där vi jobbade och han fällde ofta 'oskyldiga' kommentarer. En gång hade en mycket grov våldtäkt inträffat i en park i staden och gärningsmannen var okänd. Detta diskuterades i kafferummet såklart. Chefen fäller in en kommentar till min singelkollega 'du kanske skulle ta dig en promenad där om kvällarna så kanske du också kan få dig något'. Minns inte hur vi reagerade. Men vi pratade nog om honom efteråt som att han inte kan bete sig den stackaren."

"När jag jobbade på häkte under tiden jag pluggade till socionom hade jag en kollega som flera gånger pratade om och recenserade mitt utseende inför de intagna. Han kallade mig konstant gumman, både när det var intagna i närheten och när de inte var det. Jag fick panik varje gång vi hamnade i samma hiss för var han nära nog så skulle han ALLTID röra vid mig när han pratade med mig. Till slut fick jag nog och tog mod till mig att berätta för en chef som sen tog det vidare, fick då höra från ledningen att jag kanske inte var lämplig att jobba inom kriminalvården om en sådan händelse kändes så obehaglig. När detta hände hade jag jobbat på häktet i 3 år och hade aldrig hört att jag inte skulle passa att jobba där..."

ANNONS

"En ca 30 år äldre manlig kollega sätter sig på mitt kontor och jag stänger dörren för att inte klienter utanför ska höra vad vi pratar om då vi skulle diskutera ett ärende.

Han hade legat inne på sjukhus under helgen för någon problematik med hjärtat, och jag frågar hur han mår.

Han säger då att läkaren sagt till honom att han jobbar för mycket och har för lite sex, sedan skrattar han lite.

Jag blir lite ställd och säger inte så mycket. Varpå den manliga kollegan då frågar om jag vill vara med i hans rehabiliteringsprocess?

Jag mumlar något i stil med att det är jag inte intresserad av.

Detta var inget fysiskt, men väldigt obehagligt och gjorde mig illa till mods. Att sitta två personer instängda på ett litet kontor med en äldre man som bjuder in till sex..."

ANNONS