Handtvål späddes ut – 15 personer magsjuka på kafé

Handtvålen höll på att ta slut, och kaféet hällde därför vatten i tvålbehållaren och spädde ut för att få ut det sista. Miljösmart tänker kanske vissa. Smittorisk tänker miljöinspektörer. Det här efter att 15 personer blivit magsjuka på ett kafé efter att ha ätit semlor, rapporterar P4 Jönköping.

ANNONS

Semmeldagen slutade i allt annat än gräddfrossa och paltkoma för tre olika sällskap om totalt 15 personer. Samtliga drabbades av vinterkräksjuka.

En anmälan gjordes till kommunen och miljöinspektörer åkte ut till det aktuella kaféet och genomförde en inspektion. Anmälan gällde då misstänkt matförgiftning. Inspektörerna upptäckte att handtvålen som personalen använde var utspädd med vatten.

– I detta fall så var den såpass utspädd att den inte fyllde någon funktion och då finns det ju risk för ökad smittspridning, säger Maria Borg, miljöinspektör till radion.

Via provresultat visade testerna positivt för norovirus som är vinterkräksjukevirus. I det här fallet ska den som bakat semlorna ha burit på viruset utan att ha varit sjuk eller haft några symtom, vilket smittat gästerna.

ANNONS

Kaféet har nu bytt ut och fyllt på sin tvål och genomfört en storstädning.

LÄS MER:Vabruari – här är sjukdomarna som sprids

LÄS MER:Därför ska toalocket vara nerfällt när man spolar

LÄS MER:Vinterkräksjukan på väg upp – men färre bebisar får rotavirus

ANNONS