Vabruari – här är sjukdomarna som sprids

Med januari förbi så börjar varje småbarnsförälders mardröm: vabruari. Månaden där sjukdomarna och vabbdagarna traditionellt sett brukar avlösa varandra. Just nu sprids influensa och vinterkräksjuka, men även allvarliga infektionssjukdomar har ökat.
– Rent allmänt hela den här vintersäsongen har det varit många olika typer av smittor och infektionssjukdomar som sprids, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

ANNONS
|

Även om sjukhusen har haft mycket att göra sedan årsskiftet, har andelen covidpatienter som behövt sjukhusvård minskat.

– Vi ser att smittan, antalet fall och antalet sjukhus- och iva-vårdade med covid-19 är på väg neråt och ligger på lägre nivåer än tidigare vid årsskiftet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

Vad gäller influensan har det viruset redan hunnit ha både sin uppgång och nedgång. Sedan slutet av december har antalet fall sjunkit och smittspridningen ligger nu på en medelhög nivå. Även vinterkräksjukan har ökat de senaste veckorna.

Dödliga infektioner ökat

Det som Gisslén pekar ut som det som sticker ut just nu är främst två olika typer av infektioner. Det första gäller RS- virus, där antalet fall bland små barn fortsätter öka trots två säsonger med mycket RS.

ANNONS

– De som är nyfödda och upp till några månader är mest sårbara. Vi ser en ökning bland de yngsta och det beror ju bland annat på att immuniteten bland befolkningen har blivit sämre sedan pandemin. Man är mer mottaglig för bakterier och virus.

Rekordhög nivå på allvarliga infektioner

Det andra gäller allvarliga infektioner av Grupp A streptokocker (GAS), så kallade invasiva GAS infektioner (iGAS).

– Antalet fall av iGAS var rekordhögt 2023 och ökningen har fortsatt under januari, säger Magnus Gisslén.

Han förklarar att i de allra flesta fall ger GAS endast milda besvär som till exempel halsfluss eller svinkoppor, men i ovanliga fall kan de leda till livshotande invasiva infektioner som sepsis och djupa infektioner i mjukdelarna, så kallat nekrotiserande fasciit.

– Det är livshotande infektioner som ofta kräver intensivvård. Förloppet kan vara snabbt och det är viktigt att sjukvården är observant så att inga fall missas.

Det är de allvarliga infektionerna som man för statistik över och därför kan mörkertalet bland exempelvis mildare infektioner som halsfluss vara stort, menar Magnus Gisslén.

LÄS MER:Klorokin mot covid-19 kan ha dödat 17 000 patienter

LÄS MER:Skickades hem från sjukhuset – sedan dog de av svampförgiftning

LÄS MER:Influensa på framfart på Göteborgs akutmottagningar

ANNONS