Han skapade massivt isslott – dolt i skogen

En upptrampad stig i skogen i Dalarna leder fram till konstverket: Ett vackert slott av is.
– Jag har alltid tyckt att det är vackert med is och gillar de organiska rinnande formerna. Jag låter vattnet sköta utformningen, säger Adam Scheibach som har gjort konstverket.

ANNONS
|

Mitt i skogen, vid ett gammal kalkbrott i Skattungbyn i Dalarna tornar isslottet upp sig.

Adam Scheibach, som började göra isformationer för 20 år sedan, förberedde arbetet här redan i höstas. Han gjorde rännor att leda vatten från en bäck med, har byggt och konstruerat, släppt på vatten och provat sig fram.

– Här har jag testat ett nytt sätt. Jag släpper på vatten på olika platser på rännorna, låter vattnet falla ned och träffa plankbitar så att det stänker och bildas is, säger han.

Adam Scheibach berättar att han alltid tyckt att det är vackert med is. Att han har gjort en del isskulpturer, men är mer intresserad av att låta vattnet självt skapa formerna.

ANNONS

Samtidigt började det hela som en lek, där han som barn gjorde kanaler och lät vattnet rinna.

– Jag är nyfiken, funderar på vad jag ska hitta på och lär mig hela tiden hur saker funkat. Jag trodde att jag skulle ha tröttnat för länge sedan, säger han.

Hur känner du för att konstverket försvinner när det blir varmt igen?

– Det är lite tråkigt förstås, men det roligaste är själva skapandet och att det förändras hela tiden, det är inget som blir ett färdigt konstverk. Jag har länge haft en idé om att skapa en glaciär som är kvar vintern efter, som jag kan bygga vidare på, säger han.

LÄS MER:Boende varnas för enorma istappen i Dalarna

LÄS MER:Halo runt månen syntes över Göteborg

”Det är fantastiskt”

Besökaren Stefan Olsson säger att han blev tagen när han såg konstverket i fredags.

– Det är fantastiskt. Det ligger mitt ute i skogen, det finns inga skyltar och en liten upptrampad stig i snön leder hit, säger han.

Utöver kreatören, Adam Scheibach, var de ensamma här, men sedan Stefan Olsson lade upp foton på isverket i en lokal Facebook-grupp har fler hittat hit.

– Det finns inga parkeringsplatser här, och jag var rädd att det skulle bli för mycket folk, jag vill inte att någonting ska bli förstört, men folk verkar ha skött sig, säger Stefan Olsson.

ANNONS

Adam Scheibach säger att han inte trott att så mycket folk skulle komma hit och titta.

– Jag vill uppmana folk att vara vaksamma, så att de inte halkar eller får en istapp i huvudet. Jag vill att folk är försiktiga, säger han.

LÄS MER:Snöälgens skulptör har gjort det igen

LÄS MER:Konstnären bakom jätteälgen gjorde ny skulptur av snö och is

LÄS MER:Därför står en fem meter stor älg vid E45 i Surte

ANNONS