Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

Kritiken från M, SD, KD och L mot justitieminister Morgan Johansson (S) är omfattande efter dödsskjutningar och gängvåld.
Kristdemokraternas Ebba Busch kallar honom ”svensk mästare i att skylla ifrån sig” och liberalen Johan Pehrson menar att ”han måste bytas ut”.
Men för att högerpartierna ska kunna fälla honom krävs stöd av Centerpartiet, som inte vill ge något besked.

Sociala medier har de senaste dygnen svämmat över av kritik mot Morgan Johansson, som i regeringen är ansvarig för polisen och rättsväsendet. Bland annat är det uttalanden från ministern, efter en uppmärksammad dödsskjutning på en skolgård i Örebro, som väckt heta känslor.

Han menade att Sveriges kommuner borde bidra mer i kampen mot våldet genom satsningar på skola, fritids och socialtjänst. Enligt Aftonbladet har det skett 151 skjutningar på lika många dagar, 151, och totalt har ett 30-tal personer dödats i striderna.

”Skyller ifrån sig”

KD:s partiledare Ebba Busch skrev på Twitter: ”Morgan Johansson måste vara svensk mästare i att skylla ifrån sig.” Senare utvecklade hon i ett längre inlägg på Facebook och slog fast ”På punkt efter punkt har han misslyckats”.

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson instämmer.

– Justitieministern fortsätter skylla ifrån sig och ser inte 31 mördade hittills i år som ett misslyckande för regeringen. Frågan borde ställas till Magdalena Andersson hur kan hon ha fortsatt förtroende för Morgan Johansson? säger han.

Även L-ledaren Johan Pehrson, som själv bor i Örebro, är kritisk. Han framhåller att det är dags att byta ut Morgan Johansson:

– Han borde vara i tv, radio och tidningar varje dag och förklara hur det kunnat gå så snett under hans åtta år vid makten. I min egen stad kan barnen inte gå till förskolan för att man måste spola bort blod från lekplatserna.

Även M och SD tycker att Johansson missköter sitt uppdrag.

– Allt är alltid någon annans fel. Ena dagen är det Moderaternas fel, den andra kommunernas och den tredje antagligen någon annans. Aldrig tar denne man, som varit justitieminister i åtta år, något ansvar för hur Sverige ser ut. Med dödsskjutningar som slår rekord och en nyrekrytering som eskalerar, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

M, KD, SD och L tycker det är dags för Morgan Johansson (S) att lämna sin post. Bild: Nils Petter Nilsson
M, KD, SD och L tycker det är dags för Morgan Johansson (S) att lämna sin post. Bild: Nils Petter Nilsson

”C räddar honom”

Kritiken mot Johansson är inte ny. 2019 väckte Sverigedemokraterna misstroende mot honom, men misslyckades. De som ville byta ut justitieministern var inte tillräckligt många och Johansson gick segrande ur omröstningen i riksdagen.

Att försöka på nytt tror man är meningslöst.

– Så länge Magdalena Andersson tycks ha förtroende för honom så är förutsättningarna ytterst begränsade i det parlamentariska läge vi har i dag, säger Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD).

Johan Forssell påpekar att M, KD, SD och L måste få stöd av Centerpartiet för att man ska kunna vinna en omröstning mot Johansson. Eftersom C inte ställde sig bakom misstroendet 2019 tror inte Forssell att detta skulle ske.

– Så ytterst är det Centerpartiet som räddar honom.

C: Inte tillfredsställande

C:s rättspolitiske talesperson Johan Hedin framhåller att regeringen bär ansvaret för att säkra tryggheten i Sverige, och att det är uppenbart att situationen är långt ifrån tillfredsställande.

– Som enskilt statsråd har naturligtvis Morgan Johansson en stor del av det ansvaret, då de rättsvårdande myndigheterna ligger under hans ansvarsområde, säger han.

Hur C skulle ställa sig till ett misstroende mot Johansson vill han dock inte svara på.

– Om ett misstroende väcks kommer vår riksdagsgrupp fatta beslut i vederbörlig ordning om hur vi agerar.

Morgan Johansson avböjer att kommentera kritiken mot honom i nuläget men säger att han kan göra det senare i veckan.

LÄS OCKSÅ: Ullabeth Karlsson har intervjuat tusentals kriminella

LÄS OCKSÅ: Morgan Johansson: "Fler poliser än någonsin"

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.