Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) besöker stadsdelen Rosengård i Malmö efter helgens upplopp.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) besöker stadsdelen Rosengård i Malmö efter helgens upplopp. Bild: Andreas Hillergren/TT

Morgan Johansson: "Fler poliser än någonsin"

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att bristande polisresurser varit problemet under de våldsamma upploppen i Sverige under påskhelgen.
– Polisen har mer resurser än någonsin tidigare, är hans budskap när han besöker Rosengård i Malmö.

ANNONS

Han möter journalister och fotografer framför den eldhärjade Rosengårdsskolan och kommenterar polisernas arbetssituation under våldsamheterna:

– Det var en svår situation, men samtidigt har man kunnat sätta in de polisresurser som behövdes för att stävja detta och man har ett bra utredningsmaterial också, mycket filmmaterial inte minst, för att kunna lagföra så många som möjligt av de här våldsverkarna.

Problemet var inte för lite polisresurser, utan snarare att ha rätt antal poliser på rätt platser vid rätt tillfällen, menar han.

"Svårt att förutsäga"

– Det var nog svårt att förutsäga att det skulle ta sig det här förloppet och att det skulle vara så många av de här våldsverkarna som mobiliserade, men det får man ta när man utvärderar insatsen.

ANNONS

Han vill inte uttala sig om de demonstrationstillstånd som Rasmus Paludan beviljades, eftersom det var polisiära beslut.

– Jag varken kan eller vill uttala mig om det, för det är polisen som beviljar tillstånd enligt den gällande lagstiftningen.

"Obegriplig reaktion"

Att våldsverkarna gav sig på en skola i området betecknar han som obegripligt.

– Det är en helt obegriplig reaktion när man vill protestera mot Paludan, att förstöra lokaler som finns här, som är till för alla som bor i det här området. Det är obegripligt.

Han ställer sig också oförstående till Rasmus Paludans intresse av att demonstrera just i Sverige. Han beskriver honom som en dansk extremist som verkar hata Sverige och vill skada Sverige.

– Varför vet jag inte, vi har inte gjort honom någonting. Det han vill är faktiskt att driva fram motsättningar och spänningar och våld i Sverige.

ANNONS