Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i ett videomöte med Sveriges landshövdingar.
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i ett videomöte med Sveriges landshövdingar. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Här är kungens tips för ett lyckat videomöte

Pandemin påverkar alla – även kung Carl XVI Gustaf. I ett långt samtal i podcasten Värvet ger han sina bästa sitt tips för lyckade videomöten, bland mycket annat.
– Om vi ska prata lite öppet så tycker jag inte att alla riktigt lärt sig etiken, säger kungen.

ANNONS
|

Både kungen och drottning Silvia är färdigvaccinerade och behöver således inte oroa sig särskilt mycket över covid-19 för egen del. Men under det senaste året har även kungen ställt om till en vardag med videomöten.

– Det är fantastiskt med den moderna tekniken och att vi kan umgås digitalt istället. Det känns inte jättenaturligt alltid i början men jag tror att vi alla har lärt oss att prata via en skärm och en sådan där kamera som sitter någonstans som man inte ser riktigt, på lagom avstånd, säger han i podcasten Värvet.

LÄS MER:Kungaparet nobbar Göteborgs 400-årsfirande

Kung Carl XVI Gustaf i Stensalen på Drottningholms slott.
Kung Carl XVI Gustaf i Stensalen på Drottningholms slott. Bild: Linda Broström / Kungliga Hovstaterna

Kungens tips

I videomötena har kungen också noterat vissa förbättringsområden hos de andra mötesdeltagarna.

ANNONS

– Om vi ska prata lite öppet så tycker jag inte alla riktigt lärt sig etiken. Att använda sig av den. Ofta på grund av mikrofoner som är inbyggda i datorer så sitter många väldigt, väldigt nära så det blir ganska lustiga perspektiv.

Förutom att se till att hålla rätt avstånd är det även mycket viktigt att tänka på bakgrunden, enligt kungen. Han drar också paralleller till hur han själv resonerar när han är ute på besök i mer formella sammanhang.

– Jag är väldigt noga med min bakgrund och vad som finns bakom. Det är jag även när jag är ute i officiella sammanhang. Om de vill ta ett fotografi, ”kungen kan väl ställa sig här”, då tittar jag alltid vad som finns bakom. För det är alltid där någon kan hitta på vissa vinklar. Man vet inte vad det kan vara för motiv bakom. Så jag är väldigt noga med att först titta bakom mig och sedan kanske jag tittar in i kameran om jag är riktigt snäll, säger han.

LÄS MER:Recension: ”Den kungliga korruptionen: kort om svensk kleptokrati” av Thomas Lyrevik

Ständigt påpassad: ”Det är jättejobbigt”

Kungen har dessutom ett kluvet förhållande till kameran och att ständigt vara i blickfånget. Samtidigt som han ser rollen som kung som sitt kall är det också belastande att vara ständigt påpassad.

ANNONS

– Det är jättejobbigt. Det tär väldigt. Men jag är inte den enda. Det är också alla större ledare, företagsledare och politiker som har ansvar. Det är tungt och jobbigt. Det är svårt att förklara.

I det nästan 90 minuter långa samtalet med Värvets programledare Kristoffer Triumf avhandlades allt från vad kungen tycker är det bästa med månen (”att den finns”) till vilka uttryck kungens höjdrädsla kan ta sig i hotellens lyxsviter (”jag står på toaletten och gömmer mig”).

Hyllar vårdanställda

Samtalet handlade även om hur han ser på om kronprinsessan Victoria är redo att ta över tronen och den tacksamhet kungen känner för alla som arbetat inom vården under pandemin.

– Det är så mycket man egentligen skulle vilja säga till alla som blivit berörda och som arbetar med problematiken. Det är svårt att hitta ord för den tacksamhet som jag känner, säger han.

LÄS MER:Kungens tal till folket: ”Håll i och håll ut

ANNONS