Genrebild på en pitbullterrier, som bland annat är förbjuden i Danmark.
Genrebild på en pitbullterrier, som bland annat är förbjuden i Danmark. Bild: Julio Cortez

Här är hundraserna som är förbjudna i andra länder

I både Norge och Danmark råder förbud mot vissa hundraser som i folkmun ofta kallas för kamphundar. Hundexperten Pierre Wahlström menar att ett svenskt förbud borde utredas, men Svenska Kennelklubben (SKK) tror inte att det är rätt väg att gå.

ANNONS
|

På söndagskvällen blev en kvinna i Robertsfors ihjälbiten av sin egen hund. Ytterligare en man skadades och fick föras till sjukhus i samband med attacken. Efter beslut från Länsstyrelsen avlivades hunden.

Dagen efter bekräftade polisen att det rör sig om en hund av rasen amstaff, som tillhör en grupp som ofta kallas för ”kamphund”.

Händelsen har återigen väckt liv i debatten om ett förbud mot raser som historiskt avlats för kamp, som till exempel pitbullterrier, amstaff och amerikansk bulldog. I Sverige finns inget sådant förbud i dagsläget, men i både Norge och Danmark är flera raser förbjudna sedan några år tillbaka.

ANNONS

”Kan vara både positivt och negativt”

Pierre Wahlström är militär besiktningsman för Försvarsmaktens tjänstehundar och har länge arbetat med att mäta och analysera beteenden, egenskaper och reaktioner hos hundar. Han menar att frågan om förbud inte är helt okomplicerad och att man måste vända sig till vetenskapen för att ta ett eventuellt beslut om att förbjuda avling av vissa raser.

– Ett förbud kan vara både positivt och negativt. Vi har ett stort problem, som man har noterat i många andra länder, med att det finns raser som i huvudsak är avlade för att kämpa mot och mäta sig med andra artfränder och andra djur. Dessa raser är också överrepresenterade när det kommer till bett och skador, säger han.

Pierre Wahlström är besiktningsman för Försvarsmaktens tjänstehundar.
Pierre Wahlström är besiktningsman för Försvarsmaktens tjänstehundar. Bild: Privat

”Undersöka frågan mer seriöst”

Och det är just hundar som har avlats för kamp som står bakom flest attacker mot andra hundar, enligt två större undersökningar från Linnéuniversitetet i Kalmar.

Enligt samma forskning har 600 européer, varav 11 i Sverige, dött i samband med hundattacker mellan 1995 och 2016. Studien visar att antalet attacker har ökat sedan 1995, däremot framgår det inte vilka raser som ligger bakom attackerna som resulterat i dödsfall.

När det kommer till mer djupgående forskning om dödliga attacker mot människor finns det inte lika mycket forskning att luta sig mot.

ANNONS

– Jag tycker att man ska undersöka frågan om förbud mer seriöst och inte avvisa den helt. Men ett omedelbart förbud mot alla kamphundsraser är inte gångbart, enligt mig, säger Pierre Wahlström och fortsätter:

– Problemet är att den kamphundstyp som är felavlad är avlad för att triggas i kampsituationer, bita hårt och för inga pris i världen släppa. Men det finns också hundar under den här kategorin som inte har det beteendet.

LÄS MER:Kvinna död efter hundattack

”Förbud är inte lösningen”

Svenska Kennelklubben anser att ett förbud är fel väg att gå.

– Många av de hundar som människor är rädda för i dag är inte renrasiga, utan det är blandraser inom det här spektrumet som man ibland lite slarvigt kallar för kamphund, säger Janina Pfalzer, som är pressansvarig.

Hon menar att oseriösa uppfödare kommer att fortsätta sälja hundar till oseriösa köpare, så länge efterfrågan finns.

– Det skulle troligtvis slå värre mot de seriösa uppfödarna, där hundar som tillhör den här gruppen inte är ett problem. Ett förbud kan potentiellt göra problemet värre, och vad vi har sett har det än så länge inte fungerat någonstans.

Borde ett eventuellt förbud utredas?

– Vi välkomnar alltid utredningar. Men vi tror att de hade kommit fram till samma sak som oss: Att lösningen inte är ett förbud, säger Janina Pfalzer.

ANNONS

Förutom Danmark och Norge finns det restriktioner för vissa kamphundsraser i till exempel Frankrike, Irland, Portugal, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

Viktigt med information

Pierre Wahlström menar att en kortsiktig lösning skulle kunna vara kursverksamhet och utbildning.

– Som hundägare har man ett eget ansvar att vara uppmärksam på avvikande beteenden. Om hunden till exempel beter sig väldigt dominant mot familjen och andra människor redan som valp ska man börja tänka efter om den kan bli farlig i vuxen ålder.

Hundraser som är förbjudna i Danmark

• Pitbullterrier

• Amerikansk Staffordshire terrier

• Tosa

• Amerikansk bulldogg

• Fila brasileiro

• Dogo argentino

• Boerboel

• Kangal

• Centralasiatisk ovtjarka

• Kaukasisk ovtjarka

• Sydrysk ovtjarka

• Tornjak

• Sarplaninac

Förbudet infördes 2010 och gäller även hundar som är en blandning av någon av de ovan nämnda raserna.

Hundraser som är förbjudna i Norge

• Pitbullterrier

• Amerikansk staffordshire terrier

• Fila brasileiro

• Toso inu

• Dogo argentino

• Tsjekkoslovakisk varghund

Det är också förbjudet att blanda någon av de förbjudna raserna eller ta med dem in i landet.

Sedan februari i år är även avel på engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel förbjudet i Norge. En dom i Oslos tingsrätt slog fast att avel av de två populära raserna strider mot den norska djurskyddslagen, eftersom de har flera defekter och störningar.

ANNONS