Kvinna död efter hundattack

En kvinna i 60-årsåldern har dött efter att ha blivit biten av sin hund under söndagskvällen i Robertsfors.
Hunden avlivades under natten och ytterligare en hund omhändertogs.
– Det finns ingen misstänkt i det här ärendet. Man jobbar med ärendet nu så får vi se hur mycket det går att få fram, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson vid polisen.

ANNONS
|

Det var under söndagskvällen som två personer, en kvinna i 60-årsåldern och en man, blev bitna av en hund i Robertsfors i Västerbotten. Enligt polisen rör det sig om en hund av rasen amstaff.

Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Under måndagsmorgonen rapporterade polisen att kvinnan dött på platsen av sina skador.

GP på plats: Blodspår på trappan

Efter lunch på måndagen är det fortsatt avspärrat runt entrén på huset som ligger avskilt precis vid en åker. Det finns ett par grannar på avstånd men i övrigt är det tomt och lugnt. På stentrappan upp till huset finns det blodspår, rapporterar GP:s reportrar från platsen.

ANNONS

Initialt var omständigheterna oklara men vid lunchtid på måndagen meddelade polisen att hunden först ska ha gått till angrepp mot mannen inne i bostaden. Därefter uppges den kvinnliga ägaren ha gått utomhus med hunden, och då själv blivit attackerad. Skadorna var så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

– Som jag förstår det har det börjat med att den här hunden har gått till angrepp mot en gäst. Hundägaren provar att lugna ned hunden och ta med den ut. Då går den till angrepp igen ute på gården och det går så illa att hundägaren blir ihjälbiten. Sedan om hela eller delar av händelseförloppet inträffat utomhus låter jag vara osagt, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid polisen i Umeå, till Västebottens-Kuriren.

Enligt polisen förhördes den skadade mannen under måndagen.

Hunden avlivades på plats

Natten mot måndagen meddelade polisen att hunden avlivats på plats efter ett beslut från Länsstyrelsen.

Ytterligare en hund, som enligt TV4 ska vara en schäfer, har omhändertagits med stöd av djurskyddslagen.

Anhöriga till den avlidna kvinnan har underrättats av polis.

Ingen är misstänkt

En anmälan gällande grovt vållande till kroppsskada samt dödsfall utan misstanke om brott är upprättad. Eftersom ägaren till hunden var den nu avlidna kvinnan så finns ingen misstänkt.

ANNONS

Enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren ska hunden inte ha visat något aggressivt beteende som sedan tidigare varit känd av polisen.

Polisen: ”Så här agerar inte en frisk hund”

Men enligt en av förundersökningsledarna, Elenor Carlsson Demby, är det troligt att hunden haft vissa tendenser tidigare.

– Generellt kan man säga att en hund som beter sig på det här sättet har säkert visat tendenser tidigare. Det säger jag inte som polis, utan som hundägare själv. Jag kan inte tänka mig att det här var första gången hunden visade ett aggressivt beteende. Så här agerar inte en frisk hund. Det är något som är fel på en hund som agerar så här. Det är väldigt tragiskt det som hänt, säger hon, till Västerbottens-Kuriren.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt sällsynt. Att det kan bli bitskador absolut, men att någon avlider är väldigt ovanligt. Jag har aldrig varit med om det i min polisiära karriär.

Kvinnans hund ska ha bitit barn

Enligt uppgifter till Expressen har den nu avlidna kvinnan varit inblandad i liknande incidenter tidigare. År 2020 ska Länsstyrelsen i Västerbotten tagit emot två anmälningar rörande kvinnans hund.

Tidningen skriver att hunden då bitit ett barn, och skadorna blev så illa att barnet behövde opereras.

Göteborgs-Posten på plats utanför Robertsfors.
Göteborgs-Posten på plats utanför Robertsfors. Bild: Nils Petter Nilsson
ANNONS