Gymnasieministern avgår - fast för rattfylleri

Statsrådet Aida Hadzialic (S) åkte fast för rattfylleri efter att ha kört hem från en konsert i Köpenhamn. Nu avgår hon. – Jag väljer att ta ansvar för det jag har gjort, säger hon. Statsminister Stefan Löfven tycker att hon gör rätt i att avgå.

ANNONS
|

På lördagen klockan tio kallade gymnasie- och kunskapsministerAida Hadzialic till pressträff på Rosenbad. Hon uppger att hon åkt fast för rattfylleri och att hon väljer att avgå.

– På måndag kommer jag att lämna in en begäran om mitt entledigande och statsministern har sagt att han kommer att acceptera detta.

Hon uppger att hon ringde statsministernklockan åttapå fredagsmorgonen och berättade. Det ska inte vara ett krav att ministern skulle avgåfrån Stefan Löfvens sida, menAida Hadzialic har själv tagit beslutet att avgå, uppger hon.

– Jag väljeratt ta ansvar för det jag har gjort, säger hon.

Drack vin innan en konsert i Köpenhamn

Ministern ska ha åkt fast under en helt vanlig nykterhetskontroll, i samband med en resa till Köpenhamn.Hon hade druckit två glas vin innan en konsert.

ANNONS

– Cirka fyra timmar senare gjorde jag mitt livs största misstag och valde att ta bilen hem till Malmö, naturligtvis i tron om att jag inte var påverkad.

Fastnade i poliskontroll

Strax efter brofästetpå andra sidan Öresundsbron blev hon stoppad av polisi en vanlig nykterhetskontroll.Utandningsprovet mätte 0,2 promille alkohol i hennes blod. Polisenupprättade en anmälan och dagsböter.

– Jag hade räknat på att jag skulle ha förbränt det, men det visade sig att det inte var så.

"Förbannad på mig själv"

På frågan om hon inte skulle kunna stanna kvar i sin roll svarar honatt hon anser att det är så pass allvarligt och att honvill ta sitt ansvar.

– Det viktigaste för mig personligen är följande: alkohol och bilkörning hör inte ihop. Och det har det aldrig gjort för mig heller. Även om brottet kan betecknas som ringa i juridisk mening, så anser jag att det jag har gjort är väldigt allvarligt. Jag har uppfostrats till att ta ansvar för mina handlingar, och det vill jag även göra i det här fallet.

Aida Hadzialic kallar beslutet att köra hem från Köpenhamn sitt "livs största misstag."

– Jag förstår att många är besvikna på mig och jag är förbannad på mig själv. Framför allt är jag djupt ångerfull, säger hon.

ANNONS

Det ska vara "första och sista gången" som ministern kör med alkohol i blodet, uppger hon.

Stefan Löfven:"delar hennes bedömning"

– Lagen är gjord av ett skäl och 0,2 promille är rattfylleri som leder till böter. Det är ett allvarligt brott. Under gårdagen har jag diskuterat igenom situationen med Hadzialic och hon landade själv i beslutet. Jag försökte inte övertala henne att inte avgå. Hennes beslut visar att hon är rakryggad och det ska hon ha all heder av, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Han förnekar att hon skulle ha alkoholproblem och menar på att det handlar om ett enstaka misstag.

– Nej, det har hon inte. Hon har begått ett stort misstag att blanda alkohol och bilkörning.

Statsministern bekräftar att han kommer att godkänna Aida Hadzialics ansökan om att avgå, men säger också att hon kan komma att få arbeta förpartiet i framtiden.

– Jag är väldigtsäker på att Aida Hadzialickommer tillbaksi några framtida uppgifter både för partiet och för Sverige.

Stefan Löfven meddelade också att ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, tillfälligt kommer att ta över ansvaret för gymnasie- och kunskapslyftsministerns frågor.

Kan få 1,5 miljoner i fallskärm

Men ministern kommer antagligen inte gå helt lottlös efter att ha lämnat sin post. Alla statsråd förutom statsministern har en månadslön på 127 000 kronor. Om Aida Hadzialic väljer att ansöka om avgångsvederlag kan hon få ersättning för uppemot ett år. Det skulle innebära ett belopp på 1 524 000 kronor.

ANNONS

– Vi tar ställning till det när vi får in ansökan men oftast är det upp till ett år. Men samtidigt räknar man av andra inkomster, säger Ove Nilsson, Statsrådsarvodesnämndens ordförande till Metro.

Fakta: Aida Hadzialic

  1. Aida Hadzialic utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till statsråd blev hon det yngsta statsrådet någonsin. I dag är hon är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina.
  2. Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder.
  3. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent.
ANNONS