GP:s politikerreporter: ”Åkesson är mest nöjd”

Sverige är på väg att få en ny regering. Förhandlingarna mellan M, SD, KD och L har landat i ett avtal och i början av nästa vecka kan Ulf Kristersson väljas till statsminister.
GP:s politikreporter, Arne Larsson, svarar på tre frågor om den nya regeringen.

ANNONS
|

Liberalerna, men inte SD, ska ingå i regeringen. Hur kommer det sig?

– För Liberalerna har det viktigaste varit att få vara med i regeringen. Liberalerna är ett litet parti och deras röster behövs i första hand för att få genom Ulf Kristersson som statsminister, budgeten hade de andra partierna klarat av att få igenom utan Liberalerna. Så rent krasst: en plats i regeringen var Liberalernas chans att få inflytande de kommande fyra åren. Om man tittar på sakpolitiken har Liberalerna fått släppa ifrån sig mycket, medan Sverigedemokraterna har haft en annan ingång.

De sa i början av förhandlingen att målet var att sitta i regeringen men att sakpolitiken är viktigast. Liberalerna har å andra sidan fått gå med i regeringen men inte fått genom lika mycket.

ANNONS

Var det något som förvånade dig?

– Liberalerna vill ju till varje pris sitta i regering medan Sverigedemokraterna vill i första hand få igenom sin sakpolitik och det var det vi såg hände här. Det som möjligen förvånade var kanske hur enorm stor plats Jimmie Åkesson, som inte ens ska ingå i regeringen fick på den här presskonferensen.

Han fick börja och han fick gott om tid att dra ganska utförligt vilka enorma politiska vinster han tyckte att hans parti hade gjort. Så det blev mycket fokus på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna inledningsvis och det är ju kanske lite förvånande med tanke på att de kommer att stå utanför regeringen.

På pressträffen verkade alla väldigt nöjda – men vem är egentligen mest nöjd?

– Till en början verkade alla nöjda men i takt med att frågorna kom blev det rätt uppenbart att Johan Pehrson (L) har fått betala ett högt pris för den här överenskommelsen, så kan man se Jimmie Åkesson (SD) som den som är mest nöjd. Han har fått igenom hela sin politik på migrationsområdet och det har de kämpat för i flera år och aldrig haft ett så stort inflytande tidigare. Så det kan ses som en enorm seger för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

ANNONS

Johan Pehrson är nog den som är minst nöjd eftersom han inte fått genom sin politik på vissa plan på samma sätt som Sverigedemokraterna har.

ANNONS