Göran Lambertz misstänks för våldtäkt. Han nekar till brott.
Göran Lambertz misstänks för våldtäkt. Han nekar till brott. Bild: Claudio Bresciani / TT

Göran Lambertz misstänks för våldtäkt

I förra veckan häktades en man som misstänkt för en våldtäkt som ska ha ägt rum på julafton. Den misstänkte är Göran Lambertz som nu vill att media skriver ut hans namn, rapporterar Aftonbladet.
– Han tycker inte det finns någon anledning att kalla honom toppjuristen när han har ett namn, säger hans advokat Ola Salomonsson till tidningen.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Studenten firade jul hemma hos Göran Lambertz.

Målsägandebiträdet har berättat för flera medier att det bjöds på alkohol och att studenten däckade med kläderna på. Enligt misstankarna vaknade hon sedan av att mannen förgrep sig på henne.

I förra veckan häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

– Inget har skett mot målsägandens vilja, sa då advokat Ola Salomonsson.

LÄS MER:Toppjurist häktas – misstänkt för våldtäkt på student

Misstänkt vill få ut sitt namn

Nu vill den misstänkte inte längre kallas ”toppjuristen” i media, utan han vill att hans namn skrivs ut, vilket Aftonbladet rapporterade om först.

– Han tycker inte det finns någon anledning att kalla honom toppjuristen när han har ett namn, säger hans advokat Ola Salomonsson till tidningen.

ANNONS

Göran Lambetz har hunnit fylla 71 år men arbetar fortfarande som jurist.

Under sin karriär har han bland annat varit justitiekansler och arbetat på Justitiedepartementet och Högsta Domstolen.

”Extrapappa”

Göran Lambertz och studenten ska ha haft kontakt under en tid. Det började med att hon tog kontakt med honom för en fråga till sina studier. Han hjälpte henne och med tiden blev han som en ”extrapappa” till henne, har Expressen tidigare rapporterat.

– Hon har sett upp till honom som den här stora juristen. Hon har haft ett grundmurat förtroende för honom, sa då Clea Sangborn, målsägarbiträde, till tidningen.

Detta är inte första gången kvinnan står som målsägande i en våldtäktsutredning, skriver Expressen.

Vid två tidigare tillfällen har hon gjort våldtäktsanmälningar.

Nedlagt ärende och friande dom

I det ena fallen lades utredningen ner innan åtal.

När kvinnan berättade sin version av händelsen i sociala medier anmäldes hon för grovt förtal. Rättegången i förtalsmålet kommer att hållas i april. Och det var i detta ärende som hon vände sig till Göran Lambertz om hjälp. Detta rapporterar alltså Expressen.

I det andra våldtäktsärendet gick målet till domstol. Den våldtäktsanklagade mannen dömdes i tingsrätten. Men hovrätten gjorde en annan bedömning och friade honom.

– Jag kan konstatera att den här personen varit involverad som målsägare i tre liknande fall på fyra år. Det är anmärkningsvärt, säger Ola Salomonsson till Expressen.

ANNONS

GP söker Ola Salomonsson.

ANNONS