Gunnar Appelgren, kommissarie, under en presskonferens med anledning av den senaste tidens våldsdåd i region Stockholm.
Gunnar Appelgren, kommissarie, under en presskonferens med anledning av den senaste tidens våldsdåd i region Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Gängexperten om våldsspiralen i Stockholm: ”Lever för våldet”

Polisen och gängexperten Gunnar Appelgren är drastisk när han i en DN-intervju målar upp en mörk bild av våldsutvecklingen i Stockholm. Han ser inget som talar för en nedgång, tvärtom.
– Nästa generation kan ta det en nivå till.

ANNONS
|

DN har intervjuat en rad experter om vad som kan vända den våldsvåg som drabbat Stockholm under senare tid, med skjutningar och sprängningar mellan kriminella gäng.

Den som uttalar sig i hårdast ordalag är Gunnar Appelgren, polis och gängexpert.

– Mc-gängen använde våld som ett verktyg för att få pengar och makt. Så är det inte längre. Vi har unga pojkar som lever för våldet, som ser fram emot att mörda, säger han till tidningen.

Sprängningar nästa mordvapen

Han pekar också på att våldet kommer bli värre om inget görs och att sprängningar, som i dag används i skrämmande syfte, kan bli massmordsvapen även här.

ANNONS

– Nästa generation kan ta det en nivå till. Tänk när de börjar spränga för att mörda. På så vis har Sverige inte haft sitt ”nine eleven” ännu.

Appegren riktar hård kritik mot regeringen, som enligt honom inte levererat det utlovade paradigmskiftet. De svenska insatserna mot gängvåldet beskriver han som att man ”håller på och småduttar”.

Han menar att vissa gängkriminella inte kan räddas, utan bara måste hållas inlåsta för att hindras från att mörda. Möjligen kan Appelgren se en minskning i våldet på lång sikt, men då menar han att man måste fokusera hårdare på att motarbeta kriminella värderingar som förs vidare från föräldrar till barn.

Slår ett slag för adhd-screening

Andra intervjuare experter har en något ljusare framtidsbild, men alla är eniga om att man måste våga titta på nya lösningar för att komma åt gängvåldet.

Kriminologen och överläkaren Ardavan Khoshnood slår ett slag för tidigare kritiserade förslag som familjeplanering, större mandat för socialtjänsten, samt adhd-screening för barn i utsatta områden.

– Kritiken är märklig. Sambandet mellan adhd och brottslighet är högt samtidigt som diagnostiseringen bland människor med invandrarbakgrund i dessa områden är väldigt låg. Om man oroar sig för stigmatisering ser jag hellre att hela landet screenas, för detta är så viktigt, säger han till DN.

ANNONS

LÄS MER:Tunga åtgärder mot gängen dröjer

LÄS MER:Så många Göteborgspoliser skickas till Stockholm

LÄS MER:Lista: Våldsdåden i Stockholm

ANNONS