Så många Göteborgspoliser skickas till Stockholm

Det grova gängvåld som drabbat Stockholm den senaste tiden har tvingat polismyndigheten att kalla in förstärkningar från hela landet. Nu skickas minst 20 poliser från Göteborg till huvudstaden.
– Självklart innebär det att vi har färre poliser, men det påverkar inte vår insats här, säger Emelie Kullmyr, chef för polisområde Storgöteborg.

ANNONS
|

Över 20 skjutningar och sprängdåd. Det är facit för den våg av grovt gängvåld som drabbat Stockholm sedan julhelgen, och med så många svåra brottsutredningar igång samtidigt är polisen under press.

Källor till Aftonbladet beskriver en ohållbar arbetssituation, utan slut i sikte.

– All personal går på knäna och det är bara januari, säger en av tidningens källor.

– Snarare kommer de bli mycket värre än vad vi sett hittills, säger en annan.

Lånar in poliser från Göteborg

För att avlasta den hårt ansatta personalen har polismyndigheten beslutat att kalla in förstärkning från landets övriga polisregioner.

Polisregion Väst har skickat ett 60-tal poliser totalt, vilket enligt Ekots uppgifter gör polisregionen till den enskilt största utlånaren av personal.

ANNONS

Emelie Kullmyr, chef för polisen i Storgöteborgs, vill inte berätta exakt hur många från Göteborgspolisen som skickats till Stockholm, men säger att det rör sig om ”över 20 stycken”. Hon anser det vara självklart att Göteborg bidrar med så mycket hjälp man kan.

– Man måste vara medveten om att om Stockholm har problem med den här världen är det viktigt att de får ordning på det, för det kan komma att påverka oss längre fram. Vi är en svensk polis, vi måste hjälpa till.

Emelie Kullmyr, chef för polisområde Storgöteborg. Arkivbild.
Emelie Kullmyr, chef för polisområde Storgöteborg. Arkivbild. Bild: Thomas Johansson/TT

Poliserna som skickats upp till Stockholm innefattar både poliser i yttre tjänst och utredare.

– Men framför allt är det just yttre tjänst. I nuläget handlar det om att få stopp på våldet (i Stockholm) och äga gatorna, och ju fler de är desto bättre höjd har de för att klara det, säger Emelie Kullmyr.

Enligt henne har man dessutom utökat antalet poliser som lånas ut till Stockholm under helgen, efter att våldsvågen fortsatt. Exempelvis har de Göteborgspoliser som skickats för att närvara vid högerextreme Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning beordrats att stanna kvar i huvudstaden, och fler tillkom under söndagen och måndagen.

”Gör hela tiden nya avvägningar”

Trots det vill Emelie Kullmyr betona att manfallet inte kommer påverka Göteborgspolisens arbete negativt.

ANNONS

– Vi gör hela tiden nya avvägningar och bedömningar över vad vi kan avvara. Självklart innebär det att vi har färre poliser, men det påverkar inte vår insats här i Göteborg

Totalt har ett hundratal ingripandepoliser från hela landet skickats till Stockholm för att delta i den särskilda insatsen, enligt polisens Nationella operativa avdelning.

– Med den senaste tidens utveckling av skjutningar och sprängningar ser vi behov av att skicka ytterligare förstärkningar till Stockholm för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår och att öka bevakningen på flertalet platser, har Noa-chefen Johan Olsson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Kommissarie: Stor risk att våldet fortsätter

LÄS MER:Strömmer om våldsvågen: Exceptionellt dygn

LÄS MER:Extrem våldsvåg "särskild händelse" för polisen

ANNONS