Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gabriella: "Lägg inte skulden på dig själv – det är andra som gjort fel mot dig"

Gabriella Kärnekull Wolfe fyller snart 22 och är en av grundarna till föreningen #intedinhora.
– Det viktigaste är den gemenskap vi har lyckats skapa bland personer som är eller har varit i prostitution. Någon sådan fanns inte tidigare, säger hon.

Klockan 12.35 är Gabriella Kärnekull Wolfe och reportern Michael Verdicchio med i GP:s studiosändning för att diskutera granskningen Systrar. Den handlar om en grupp tjejer som köptes och våldtogs av hundratals män. Podden Systrar har redan väckt stor uppmärksamhet efter två delar.

Gabriella Kärnekull Wolfe och föreningen #intedinhora vill stärka rättsskyddet för personer i prostitution. Bild: Nils Petter Nilsson

Gabriella Kärnkeull Wolfe har varit med i debatten om unga och prostitution sedan #Metoo-uppropet #intedinhora 2017. Då blev det tydligt att ett forum behövdes för dem som är eller har varit utsatta för sexhandel och idag är #intedinhora en förening med över 100 medlemmar.

– Vi träffas på Facebook och på våra medlemsträffar. Vi har skapat oss ett utrymme där vi kan prata om det man inte kan prata om någon annanstans. Prostitution är ändå ganska ovanligt och man möter inte så stor förståelse när man pratar med vänner och familj. Då är det skönt att kunna ha den här gruppen där man kan prata med andra som vet hur precis det är.

Debattartikel:

LÄS MER: Lägg ansvaret på torskarna – inte på oss som tvingas sälja sex

I vanliga fall är Gabriella ofta ute och föreläser om ungdomar i prostitution. Men just nu, när större sammankomster ska undvikas och gymnasieelever är hemma i stället för i skolan, är den efterfrågan skral. Gabriella skulle också ha kommit till Göteborg på onsdagen för att delta i en tv-studiosändning på gp.se. Men covid-19 satte stopp även för det. Så nu får hon i stället vara med på länk från Stockholm för att diskutera sexhandeln och GP-granskningen Systrar.

Vill skapa opinion

Hon säger att det generellt finns ett enormt stigma och alldeles för lite kunskap om sexhandel. Nu har hon precis tagit ett uppehåll i sina juridikstudier för att ägna sig mer åt att sprida fakta och skapa opinion i ämnet.

Hur var det för dig att ta steget och berätta offentligt att du har varit i prostitution?

– Det gick ganska bra. Jag har fått stor förståelse från min omgivning – från min familj, mina vänner och mina lärare. Hatet jag fått har varit från anonyma personer.

– Men då hade jag redan fått hjälp av socialtjänst, polis och BUP. Jag hade anmält flera sexköpare, gått igenom flera rättegångar och mina föräldrar visste om det. Många andra har ingen i sin närhet som vet, så sett det var ett mindre steg för mig jämfört med för många andra.

Gabriella tycker att hon märker ett ökat engagemang nu jämfört med hur det var innan deras nätverk fanns. Fler ser att sexhandeln handlar om övergrepp.

– Det är fler som lyfter frågan nu. Och det har kommit upp till ytan vad det egentligen handlar om, säger hon.

Flera krav på förbättringar

Föreningen #intedinhora har en rad politiska krav, som att stärka rättsskyddet för personer i prostitution.

– Vi vill att kvinnor och transpersoner som säljer sex ska ha brottsofferstatus och därmed får rätt till målsägarbiträde, kunna få skadestånd och så vidare. Att man ser att det finns ett brottsoffer i den här utsattheten. Förbättrad sexualundervisning i skolan behövs för att alla ska förstå att samtycke aldrig kan köpas.

Gabriella betonar att stöd och hjälp för de som är uttsatta i sexhandeln måste bli mycket bättre. Hon efterlyser bland annat utökade möjligheter för barn att få traumabehandling.

– I dag finns det bara två mottagningar inom barn-och ungdomspsykiatrin med spetskompetens inom trauma, Stockholm och Linköping. Det måste finnas i hela landet. Många av våra medlemmar har blivit utsatta för sexuella övergrepp och våld i barndomen.

Konsekvenser för sexköpare

De två vanligaste bakomliggande orsakerna till att en person hamnar i prostitution är fattigdom och att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp.

– Men den allra viktigaste orsaken till att sexhandeln existerar är alla sexköpare. Man bör lägga mer resurser på att få tag på dem och se till att det blir ordentliga konsekvenser för de som köper.

Vad vill du säga till en ung person som är utsatt för sexhandel i dag?

– Du är inte ensam och du är varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi möter dig där du är. Du har inte gjort något fel. Det är lätt att lägga skulden på sig själv, men det är andra som gjort fel mot dig.

LÄS MER: Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

Fakta: #intedinhora

För och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering - sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning.

Är sedan december 2018 en ideell förening.

Har över 100 medlemmar i åldrarna 14-50 år. De allra flesta är i 25-årsåldern.

Den som är utsatta och vill komma i kontakt med #intedinhora kan mejla till [email protected]

Källa: #intedinhora

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.