Förundersökning inleds mot Busch

En förundersökning gällande grovt förtal har inletts mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Misstanken gäller ett Facebook-inlägg om ombudet för den man som Busch har en fastighetstvist med.
– Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser, säger hennes advokat Thomas Olsson.

ANNONS
|

Turerna kring Ebba Buschs fastighetstvist med en äldre man har tagit ännu en vändning. I korthet handlar tvisten om att den äldre mannen kort efter att han sålde sitt hus, ångrade sig och ville häva affären. Något som Ebba Busch inte har gått med på.

Den 19 februari gav partiledaren sin syn på affären i ett inlägg på Facebook och i inlägget skrev hon också uppgifter om ombudet som representerar den äldre mannen i tvisten.

LÄS MER:Busch och 81-åring närmare rättegång trots bud

LÄS MER:Busch riskerar att förlora även om hon vinner

Åklagaren: ”Ska klarlägga om brott har begåtts”

Det är innehållet i det avsnittet som nu ligger till grund för att en förundersökning gällande grovt förtal har inletts.

”En anmälan kom in till Särskilda åklagarkammaren om att en politiker under en pågående rättstvist skrivit på sociala medier att motpartens juridiska ombud gjort sig skyldig till brott. Anmälan överlämnades till Justitiekanslern (JK) för att kontrollera om det var ett ärende som JK skulle handlägga. JK fann att så inte var fallet och nu har överåklagare Anders Jakobsson inlett förundersökning om misstänkt grovt förtal”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Jag har precis inlett förundersökningen. Den syftar till att klarlägga om ett brott har begåtts som faller under allmänt åtal och om det i så fall räcker för åtal. Jag vill inte förekomma utredningen och kan därför inte lämna någon mer information för närvarande, säger överåklagare Anders Jakobsson.

”Steg mot lagföring”

Fredric Wikman, advokat som företräder ombudet som omnämns i Facebookinlägget, säger till Göteborgs-Posten att hans ”huvudman är lättad över att förundersökning nu är inledd”.

Wikman bekräftar samtidigt att han nu formellt har utsetts av Uppsala tingsrätt till att företräda ombudet i förtalsärendet.

I övrigt hänvisar han till en tidigare kommentar till TT, där han säger:

– Det var väntat och det var skönt att de inte tog någon speciell hänsyn till vem hon är utan att det är samma regler som gäller för alla.

Advokat Thomas Olsson: Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser.
Advokat Thomas Olsson: Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser. Bild: Marcus Ericsson/TT

Busch tillbakavisar

Ebba Busch själv vill i nuläget inte kommentera den rättsliga processen utan hänvisar till sin advokat Thomas Olsson.

– Vi har inget annat besked än det som lämnats via media, nämligen att åklagaren har beslutat sig för att inleda en förundersökning, säger han.

– Det enda jag nu kan säga är att Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser men ser ingen anledning att kommentera den här pågående utredningen utan låter åklagaren vidta de åtgärder som han avser att vidta. Hon ser med tillförsikt fram mot resultatet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS