Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kan förlora även om hon vinner. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kan förlora även om hon vinner. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Busch riskerar att förlora även om hon vinner

Kristdemokraterna och Ebba Busch riskerar att förlora politiskt även om hon vinner den juridiska striden om husköpet. Det tror statsvetaren Tobias Bromander som doktorerat i politiska skandaler. Särskilt allvarligt är det att det handlar om en gammal person.

ANNONS

– Vissa skandaler passar extra dåligt för vissa partier, beroende på vilka frågor det handlar om. KD har profilerat sig i de här frågorna att man ska värna om de äldre, och man har sjukvården som en profilfråga, och då blir det bekymmersamt att (mannen) är 81 år och dessutom, enligt hans version, inte förstod vad han skrev under, säger han till TT.

Men det behöver inte drabba partiet långsiktigt, tror han.

– När sådana här skandaler uppstår, får det oftast en kortsiktig negativ effekt och det kan vi se här också i en mätning som kom häromveckan som visade att förtroendet för Ebba Busch har sjunkit. Men däremot på lång sikt, om vi tänker oss riksdagsvalet nästnästa höst, så kommer det här inte ha så stor effekt. Vi människor tenderar att glömma ganska snabbt och det kommer nya saker som fångar vår uppmärksamhet, säger Bromander.

ANNONS

Stjäl fokus

– Det som gör detta svårt för Kristdemokraterna och Ebba Busch är ju att det stjäl fokus, de vill ju prata om helt andra saker. De vill kritisera Socialdemokraterna för hanteringen av pandemin. När man krishanterar nu nästan varje dag så är det uttröttande eftersom man vill hålla på med andra saker. Och vi vet inte hur lång tid det här tar, säger Bromander.

Han tror inte att det spelar så stor roll för mediebilden om Ebba Busch vinner den juridiska striden.

– Nej, det är inte alls säkert att det spelar så stor roll. Alla skandaler kan delas upp i en juridisk dimension och en moralisk dimension. Man kan ha rätt juridiskt men det kan vara fel moraliskt. Hon kan mycket väl få rätt, jag är ingen juridisk expert men jag har svårt att se att hon kommer att förlora. Men hon kan förlora politiskt ändå, därför att i alla de här skandalerna finns den moraliska dimensionen, vad som är ett gott handlande, säger Bromander.

Gott exempel

– Vi vet att man i Sverige anser att det är jätteviktigt att politiker ska föregå med gott exempel. Det gör att den moraliska dimensionen finns här och den kommer hon att få leva med under all framtid. Det kommer att komma situationer längre fram i hennes politiska liv där hon blir påmind om detta, garanterat.

ANNONS

Skulle hon förlora den juridiska striden kan det bli ännu allvarligare, tror Bromander.

– Då kommer hon att få hela den här svekdebatten som ett brev på posten. Nu verkar Ebba Busch ha en ganska stark ställning i partiet. Men hade hon varit ifrågasatt i partiet då tror jag att hon hade behövt avgå om hon förlorat, säger Tobias Bromander.

Owe Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS