Den unga kvinnan i Jönköping som blev Sveriges första bekräftade coronafall har nu friskförklarats och har fått lämna sjukhuset.
Den unga kvinnan i Jönköping som blev Sveriges första bekräftade coronafall har nu friskförklarats och har fått lämna sjukhuset. Bild: PER WAHLBERG

Första svenska coronafallet kliniskt frisk

Den 31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset. Den drabbade kvinnan har nu fått lämna sjukhuset.
– Hon är kliniskt frisk och mår i dagsläget bra och bedöms inte vara smittsam, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Region Jönköping.

ANNONS
|

Det var under en presskonferens vid Ryhovs Länssjukhus som Region Jönköping meddelade att att en kvinna i 20-årsåldern som hade rest hem från Wuhan i Kina den 24 januari hade testats positivt.

LÄS MER: Bekräftat: Coronavirus i Sverige

Höll sig isolerad i hemmet

Kvinnan kontaktade själv sjukvården och hennes agerande lovordades då hon efter hemkomsten höll sig isolerad och såg till att få mat levererad till sin ytterdörr.

Den unga kvinnan hölls efter det positiva provsvaret isolerad vid infektionskliniken vid Ryhovs Länssjukhus, och har vad sjukvården kunnat reda ut inte smittat någon ytterligare person.

LÄS MER:Nio nya coronafall i Sverige – tre i Göteborgsområdet

Efter omkring en månad på sjukhus har hon nu fått åka hem.

ANNONS

– När hon fick åka hem vill jag inte gå in på, då hon har avböjt mediakontakt, men hon mår bra i dagsläget och är kliniskt frisk och bedöms inte vara smittsam, säger David Edenvik, smittskyddsläkare i Region Jönköping.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

Han berättar att infektionskliniken där hon vårdades fortsatt har löpande kontakt med henne.

– Hon har kontakt med sjukvården, vi vill ju följa våra fall, särskilt vårt första.

Har ni lärt er något av hennes fall?

– Det är klart att vi lär oss väldigt mycket av varje nytt fall när det rör sig om en så pass ny sjukdom. Samtidigt har vi fått mycket underlag från WHO som har en större kunskapsbas. Det handlar mer om våra egna rutiner och hur vi bäst implementerar den beredskap och det vi har förberett sedan tidigare för att vi ska kunna arbeta effektivt och smart, säger Edenvik.

Inte strikt friskförklarad

Edenvik förklarar att kvinnan ännu inte är helt friskförklarad enligt Folkhälsomyndighetens kriterier. Region Jönköpings bedömning är ändå att hon är frisk.

– Enligt Folkhälsomyndighetens kriterier kan en patient inte avskrivas helt och strikt friskförklaras för än patienten inte kan påvisa några som helst virusfragment i luftvägssekret och avföring, där är vi inte riktigt än. Det rör sig sannolikt om döda virusfragment. Vid andra virussjukdomar är det vanligt att man kan påvisa sådana fragment ganska lång tid efter att det finns levande virus kvar i kroppen, säger David Edenvik.

ANNONS

De senaste dagarna har Region Jönköping fått ytterligare två bekräftade fall, som inte bedöms ha något samband med det första fallet.

Det rör sig om en man och en kvinna i 50-årsåldern. Mannen bekräftades vara smittad den 28 februari och bedöms ha smittats under en resa i norra Italien som han återvände från den 25 februari. Den smittade kvinnan är en närkontakt till mannen och testades positivt under måndagskvällen den 2 mars.

Rättelse: I en första version av artikeln stod det att den drabbade kvinnan hade friskförklarats, vilket inte är korrekt enligt Folkhälsomyndighetens kriterier.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS