15 nya coronafall i Sverige – tre i Göteborgsområdet

Ytterligare tre fall av det nya coronaviruset har konstaterats i Västra Götaland. Det rör sig om tre personer från Göteborgsområdet som rest tillsammans i norra Italien, och nu alltså testats positivt för viruset. 15 nya fall har totalt bekräftats i Sverige under tisdagen.

ANNONS
|

Totalt nio personer i Västra Götaland har nu bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, efter att ytterligare tre fall kunnat konstateras på tisdagsförmiddagen.

Det handlar om tre personer i Göteborgsområdet som samtliga varit i norra Italien, och insjuknat med luftvägssymptom.

LÄS MER:Efter coronafallet i Göteborg – här är råden vid symptom och för resor

– Dessa tre personer har rest tillsammans och bedöms ha smittats under resa i norra Italien. Behandlande läkare vid infektionskliniken rapporterar att de har en relativt mild sjukdomsbild, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Nio bekräftat smittade i VGR

Kontaktspårning är påbörjad kring personerna.

– Runt alla fall blir det alltid en kontaktspårning, det inkluderar även de här tre fallen även om de kontaktspårningarna är begränsade, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i VG-regionen.

ANNONS

LÄS MER:Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

Nio personer, samtliga i Göteborgsområdet, är hittills bekräftat smittade i regionen. Alla bedöms ha smittats utomlands eller av personer som varit utomlands.

Fler möjligheter för provtagning

I fredags satte Sahlgrenska universitetssjukhuset upp ett tillfälligt provtagningstält utanför Östra sjukhusets infektionsmottagning, för att utöka kapaciteten för provtagningar.

LÄS MER:Sahlgrenska börjar med provtagningar i hemmet för coronaviruset

På måndagseftermiddagen meddelade Sahlgrenska därefter att provtagningar nu dessutom kan ske i misstänkt smittades hem.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd vill inte gå in på om de nya fallen har testats i tältet, hemmet eller på annat sätt, med hänsyn till patientsekretessen.

Totalt har 30 personer nu konstaterats smittade av det nya coronaviruset i Sverige. Det efter att tio fall också konstaterats i Region Stockholm, och ett var i Region Jönköpings län och Region Skåne under tisdagsförmiddagen.

Av de sex personer som Region Stockholm på tisdagskvällen bekräftade bär på smitta har fyra nyligen anlänt från norra Italien. Den femte är närstående till en av dessa och den sjätte personen anlände nyligen från Iran.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Västsverige

LÄS MER:Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

LÄS MER:Larmet: Risk för brist på skyddsutrustning i vården

ANNONS