Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade under tisdagskvällen att det kan bli aktuellt med mötesrestriktioner i Sverige på grund av det nya coronaviruset. Ett beslut från regeringen kan komma under onsdagen.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade under tisdagskvällen att det kan bli aktuellt med mötesrestriktioner i Sverige på grund av det nya coronaviruset. Ett beslut från regeringen kan komma under onsdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner

Under onsdagen kan regeringen besluta om mötesrestriktioner på grund av det nya coronaviruset, efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Det kan innebära att det blir förbjudet för större folksamlingar att samlas.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner i Sverige så snart som möjligt. Det sade generaldirektören Johan Carlson till TV4 Nyheterna under tisdagskvällen.

Han hoppas på ett beslut från regeringen redan under onsdagen. En nivå som han menar skulle vara lämplig är att förbjuda möten för fler än 500 personer, men gränsen kan också dras ännu tidigare.

– Vi tittar nu på vilka olika typer av sammankomster som finns. Det är ganska stor skillnad på uteaktiviteter, inneaktiviteter, i storstäder och på andra ställen. Vi försöker hitta någon lämplig nivå, säger han till TV4.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, både de legala möjligheterna och särskilda förutsättningarna som finns i olika delar av landet för att hitta en lösning och ambitionen är att regeringen tar beslut om det så fort som möjligt.

ANNONS

LÄS MER:Stefan Löfven: "Vi befinner oss i ett maratonlopp"

Ökad risk för samhällsspridning

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för samhällsspridning av det nya coronaviruset, från "måttlig" till "mycket hög". Detta då man sett tecken på att samhällsspridning kan förekomma i Sverige.

Även på europeisk nivå har situationen kring det nya coronaviruset hamnat i ett nytt läge, exempelvis då Italien under måndagen införde omfattande restriktioner i hela landet.

Socialminister Lena Hallengren sade tidigare under tisdagskvällen att det kan finnas skäl att gå vidare med frågan om att begränsa allmänna sammankomster.

– Det sker via ordningslagen. Där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär att regeringen fattar beslut kommer vi att göra det så här fort, sade hon samtidigt som hon knäppte med fingrarna.

Sverige kan därmed följa i Norges fotspår. Under tisdagen gav den norska myndigheten Folkehelseinstituttet besked om att alla arrangemang med fler än 500 deltagare ska ställas in eller skjutas upp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS