Folkhälsomyndigheten tror på fortsatt låg smittspridning

Folkhälsomyndigheten har presenterat nya scenarier för pandemin. I Sverige hålls smittan fortsatt på en låg nivå och Folkhälsomyndigheten håller det för troligt att det kommer att fortsätta så framöver. Britta Björkholm på FHM betonar dock allas ansvar för att det kommer att bli så.
– Vilket scenario som kommer att infalla kan vi alla vara med och påverka.

ANNONS
|

Dagens presskonferens kretsade mycket kring FHM:s nya scenarier för hösten och vintern. Smittspridningen av covid-19 i Sverige fortsätter just nu att hålla sig på en stabilt låg nivå och de två senaste veckornas incidens ligger på 79. I sin bedömning av den mest troliga utvecklingen i höst och vinter tror FHM att smittspridningen kommer att fortsätta på den vägen. Även situationen i vården är stabil med en minskning av antalet inlagda covidpatienter.

LÄS MER:Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

– Viktigast nu är att så många som möjligt vaccinerar sig, att alla som känner sig sjuka stannar hemma och att ovaccinerade personer följer de särskilda rekommendationer som gäller för dem, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Hon ser framför sig att lokala variationer i smittspridningen kommer att finnas och att den viktigaste insatsen är att ihärdigt fortsätta med vaccinationsarbetet som fortsätter framåt. Andelen över 16 år som vaccinerats med två doser är nu 80 procent i Sverige.

Färsk statistik för barn 12-15 år

Helt ny statistik presenterades gällande barn mellan 12 och 15 år. Regionerna har kommit olika långt på grund av olika vaccinationsstart men sammanlagt 12 procent av gruppen unga har fått sin första dos.

Det stora diskussionsämnet för dagen kom i stället att kretsa kring nya regler för testning som träder i kraft den 1 november. Då är grundregeln att de som är fullvaccinerade men har symtom inte längre ska behöva göra ett pcr-test. Det gäller dock inte alla, däribland vård- och omsorgspersonal. De fullständiga reglerna för vad som gäller vid symtom finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

På en fråga om man inte riskerar att missa en mängd personer som får genombrottsinfektioner svarar Britta Björkholm att väldigt många fullvaccinerade ändå kommer att testas, till exempel personer i vård och omsorg, samt att FHM vill fokusera på den grupp som har särskilt stor risk att vara smittad, det vill säga de ovaccinerade.

– Vi fångar även upp en stor andel av genombrottsinfektionerna genom smittspårning, det kommer vi att göra framöver också, säger Britta Björkholm.

ANNONS

Vaccinationerna med en tredje dos till bland annat de över 80 pågår för fullt. När det blir dags för nästa grupp kunde Britta Björkholm inte ge ett svar på just nu men FHM arbetar med frågan:

– Vi tittar på ett bra avvägt tillfälle för en tredje dos till en bredare grupp.

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bild: Claudio Bresciani/TT
ANNONS