Under ett och ett halvt år serverades en flicka i nordvästra Skåne köttbullar och pasta i bamba – varje dag. (Arkivbild.)
Under ett och ett halvt år serverades en flicka i nordvästra Skåne köttbullar och pasta i bamba – varje dag. (Arkivbild.) Bild: Claudio Bresciani / TT

Flicka fick pasta och köttbullar i bamba – varje dag i 1,5 år

Flickan hade behov av specialkost. Då fick hon äta pasta och köttbullar i bamba – varje dag i 1,5 år. Det skriver Expressen. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen, DO, granska ärendet.

ANNONS
|

I en anmälan till DO beskrivs att en flicka på en skola i nordvästra Skåne hade behov av särskild mat, på grund av en funktionsnedsättning. Men i skolans bamba saknades lunchalternativ.

Det slutade med att flickan fick äta pasta och köttbullar varje skoldag i ett och ett halvt år, skriver Expressen. När hon tröttnade på dieten fanns inget annat.

Enligt flickans mamma har hon periodvis fått gå hem på lunchen för att äta.

– Som det blir får hon ingen varm mat i sig, eller så blir det vi som får stå för maten. Dessutom förlorar hon det sociala om hon måste gå hem för att äta, säger mamman till Expressen.

ANNONS

Flera andra barn i samma situation

Enligt mamman har skolan gjort mycket för att hjälpa till och föräldrarna har haft kontakt med kommunens måltidsansvarige, dock utan att man lyckats lösa situationen.

I nuläget sitter personal med flickan under måltiderna för att se till att hon får i sig mat.

Diskrimineringsombudsmannen har nu beslutat att utreda ärendet, och kräver att skolan svarar på en rad frågor kring hur flickans kost har hanterats.

LÄS MER:Ministern: Upp till kommuner prioritera skolmat

LÄS MER:Inflationen får skolbarnen att äta mer: ”Föräldrar vill att de ska äta frukost i skolan”

LÄS MER:Allt fler elever i Göteborg stängs av

ANNONS