Flera företag har tvingats att sluta sälja sina menstrosor då de innehåller bekämpningsmedel och inte är rätt märkta. Arkivbild
Flera företag har tvingats att sluta sälja sina menstrosor då de innehåller bekämpningsmedel och inte är rätt märkta. Arkivbild Bild: Maria Steén

Flera menstrosor innehåller bekämpningsmedel

Efter kemikalieinspektionens tillsyn av menstrosor tvingas flera företag nu sluta sälja dem. Detta då de innehåller bekämpningsmedel som inte framgår av märkningen.

ANNONS
|

Kemikalieinspektionen har gjort en tillsyn av antibakteriella menstrosor. Enligt rapporten som skrivits innehåller flera av dem ämnen som kallas för biocider. Det är ett slags bekämpningsmedel som ska förhindra bakterietillväxt och dålig lukt.

Menstrosor måste vara märkta på rätt sätt och får bara innehålla godkända biocider.

– Det finns en speciell lagstiftning för biocider, som har visat sig vara ganska vanlig i den här typen av varor, säger Margareta Daho, inspektör vid kemikalieinspektionen.

Slutar sälja produkterna

Tillsynen har lett till att flera företag har slutat sälja sina produkter. Detta då flera av dem varit felmärkta eller haft en oklar märkning. En annan sak som kan få produkterna fällda är att märkningarna ska vara på svenska ifall de säljs i Sverige, vilket de på alla produkter inte varit.

ANNONS

– I några fall är det bara märkningen som är problemet, men samtidigt är det ett problem då det i märkningen ska framgå vilken som är den aktiva substansen. Det har därför varit svårt att avgöra om det är fel på texten eller om det finns ett ämne som inte är lagligt, säger Margareta Daho.

Även andra typer av underkläder som kan ha behandlats med biocider undersöktes i rapporten. Totalt kollade man på 17 olika produkter, av dessa innehöll sex av produkterna inga biocider alls, medan fem stycken innehåll godkända biocider. I sex fall gick det inte att fastställa innehållet, och man vet därför inte om de innehöll otillåtna ämnen. Ett av fallen har även lett till en åtalsanmälan enligt kemikalieinspektionen.

De menstrosor som har blivit förbjudna att säljas såldes ifrån Joom, Amazon, Zalando och i två fall från Cdon AB. Flera av produkterna är alltså sålda via så kallade dropshipping-företag som innebär att en tredjepart tar hand om försäljningen. Därför kan det finnas produkter som varken är producerade eller importerade via ett svenskt företag.

Kemikalieinspektionen har under tillsynsprojektet försökt få tag på alla företag som är berörda. Detta har gjort att flera företag har förbättrat sin märkning av varorna eller att företagen tagit bort produkter som varit olagliga.

ANNONS

Avråder användning

Kemikalieinspektionen råder att man ska undvika att använda varor i vardagen som behandlats med biocider eller andra antibakteriella kemikalier. Vanligtvis så försvinner effekten av kemikalierna efter att klädesplaggen har tvättats. Ämnena kan då komma att orsaka skada på miljön.

– Man ska undvika att handla biocidbehandlat när man inte behöver det, säger Margareta Daho.

Enligt Margareta Daho finns det också en risk med att handla varor från webbutiker utanför EU, man kan då få produkter som innehåller farliga ämnen som är förbjudna i EU.

– Plaggen kan vara lika bra utan biocider och då är det viktigt att konsumenten får informationen, så de kan välja bort det, säger Margareta Daho.

Antibiotikaresistenta bakterier

Man misstänker även att effekterna av biocider kan göra bakterier antibiotika resistenta.

– Det är inte bra alls, men det är en misstanke än så länge, säger Margareta Daho.

LÄS MER:Test: Nio testade menstrosor – här är de bästa och sämsta

LÄS MER:Göteborgs Stadsmission samlar in mensskydd

LÄS MER:Sheila, 35, har diagnoserna psykopat och narcissist

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS