Göteborgs Stadsmission behöver bindor, tamponger, trosskydd, menskoppar och menstrosor till kvinnor som själva inte har råd att köpa det.
Göteborgs Stadsmission behöver bindor, tamponger, trosskydd, menskoppar och menstrosor till kvinnor som själva inte har råd att köpa det. Bild: Mostphotos

Göteborgs Stadsmission samlar in mensskydd

Varje dag möter Göteborgs Stadsmission kvinnor som inte har råd att själva köpa mensskydd. Det gör att de får tacka nej till jobb och skola – av rädsla att blöda igenom. För att hjälpa dem samlar Stadsmissionen in mensskydd under 23-24 maj.

ANNONS
|

Varje månad har kvinnor i fertil ålder mens, men tyvärr har inte alla råd att köpa mensskydd. Detta enligt Göteborgs Stadsmission som varje dag möter kvinnor som söker hjälp hos dem och ber om mensskydd.

– Det är gruppen människor som hamnat utanför samhället. De har låglönejobb, är timanställda, eller har inga jobb alls, lider av långvarig sjukdom, har psykiska problem, är ensamstående mammor, eller har lyckats ta sig ur missbruk men inte kommit på fötter än, säger Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

Eva Barron på Stadsmissionen säger att när kvinnor kommer till deras aktiviteter så frågar många direkt om de kan få ett mensskydd, för de har inget. De hoppas få in så mycket att de kan fortsätta hjälpa dem.
Eva Barron på Stadsmissionen säger att när kvinnor kommer till deras aktiviteter så frågar många direkt om de kan få ett mensskydd, för de har inget. De hoppas få in så mycket att de kan fortsätta hjälpa dem. Bild: Shirin Rashid

Hon säger att mensskydd kanske inte kostar så mycket, men man väljer främst att lägga pengarna på mat och på sina barn. Därför drar man ofta in på de små utgifterna, som mensskydd. Ungdomar undviker också att be sina föräldrar om mensskydd eller pengar till dem av lojalitet.

ANNONS

– När folk kommer till oss och ber om mensskydd frågar vi om det varit några oväntade utgifter. Då är det ofta att barnen fått åka skridskor, gått på barnkalas, följt med en kompis till havet, och till kostnaden för spårvagnsresan. Man prioriterar barnen främst.

Kvinnor får tacka nej till jobb när de inte har råd med mensskydd

Att inte ha råd med mensskydd påverkar dessa kvinnors vardag, fritid och ibland möjligheten till att försörja sig.

Eva Barron berättar att bristen på mensskydd gör att de stannar hemma av rädsla för att blöda igenom, vilket gör att de missar lektioner och får tacka nej till jobb. Hon menar att man inte heller presterar så bra när man går omkring och är orolig.

– Det påverkar dem att de känner sig sämre och känner skam. De har också mensskydden för länge vilket orsakar hudbesvär och gör att de känner rädsla över att lukta.

De som inte har råd med mensskydd hittar egna lösningar på problemet. Unga tonåringar frågar vänner om till exempel en binda, men väljer olika vänner så det inte märks att det är ett problem. Andra använder toapapper, eller ber om hjälp från Stadsmissionen.

Här kan man lämna in mensskydd

För att hjälpa dessa kvinnor samlar Stadsmissionen in olika typer av mensskydd 23-24 maj, mellan klockan 16.30 och 18.30 på Drottninggatan 33.

ANNONS

– Vi vill fortsättningsvis kunna garantera att vi har mensskydd till de som finns i verksamheten, men också synliggöra mensfattigdomen, och vilka konsekvenser det ger att leva runt existensminimum, säger Eva Barron.

Vill man hjälpa till önskar de obrutna förpackningar av bindor, trosskydd, tamponger, menskoppar och menstrosor. Man kan också bidra genom att bli mensfadder här.

LÄS MER:Efter larmen – så gick det när Stigbergskliniken stängde

LÄS MER:Joakim levde i åratal som hemlös på Göteborgs gator

LÄS MER:Larmet: Fler göteborgare saknar pengar till mat

LÄS MER:Politikerna vill veta mer om den nya hungern

ANNONS