FHM: Smittan stabiliserad på ”väldigt hög nivå”

Covid-19 fortsätter att sprida sig i samhället och trycket på vården är stort. Enligt Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell har antalet nya fall ökat varje vecka sedan början av året, men nu kan toppen vara nådd.
– Det ser nu ut att ha stabiliserats på en väldigt hög nivå, säger hon.

ANNONS
|

Smittspridningen är fortsatt hög. Det betonades tydligt under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Det krävs avstånd, det krävs att vi har så få kontakter som möjligt. Det är ett stort antal intensivvårdade och det är en hög smittspridning. Det är avgörande att hålla avstånd till andra för att få en minskning nu i maj. Allas bidrag behövs för att vända trenden, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Sedan början av året har antalet nya fall varje vecka hela tiden varit fler än under den föregående veckan. Per 100 000 invånare ligger nu rikssnittet på 794 nya fall.

– Det ser nu ut att ha stabiliserats på en väldigt hög nivå, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

LÄS MER:Riskgrupper för corona flyttas bakåt i vaccinkön – får inte förtur i regionen

LÄS MER:Forskare: Fetma borde prioriteras för vaccin av covid-19

VGR över rikssnittet

För de senaste 14 dagarna är läget värst i Region Västernorrland (1 335 per 100 000 invånare), följt av Region Kalmar län (1 126 per 100 000 invånare) och Region Örebro (1 020 per 100 000 invånare)

– I Västra Götalandsregionen ligger man på 817 nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Det är strax över rikssnittet. Man ser ut att ligga kvar högt på en stabil utveckling över tiden, säger Karin Tegmark Wisell.

Men i takt med att allt fler vaccineras har antalet dödsfall minskat. Två miljoner svenskar har nu fått minst en dos. För personer äldre än 80 år är det ungefär 90 procent av invånarna som har fått sin första vaccindos.

– De äldre har nu kommit väldigt högt i vaccinationstäckningen, säger Tegmark Wisell och flaggar samtidigt för att man kanske inte kommer nå en så mycket högre andel.

– Alla individer kan inte vaccineras. Därför ser vi inte att det kan vara möjligt att få hundra procent. Vi börjar kanske närma oss det som är en mättnad vad det gäller de som har fått en dos i de grupperna.

Situationen på särskilt boende har därför ljusnat mycket under de senaste veckorna, enligt Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson. Under den senaste veckan har endast 62 personer bekräftats smittade.

ANNONS

– Även fast det är många som är vaccinerade finns det fortfarande en risk att man kan bli smittad, men det vi räknar med är att man får en mindre allvarlig sjukdom. Men för den här gruppen av personer kan även en mild sjukdom vara väldigt ansträngande eftersom det är personer som är väldigt sköra från början.

LÄS MER:Löfven varnar för valborgsrisker – coronarestriktioner förlängs

ANNONS