Per Svensson har lett en studie av sammanlagt 1 000 patienter. När fynden från den studien presenteras pekar det på att måttlig övervikt, i det här fallet definierat som ett BMI mellan 30 och 39,9, ger en ökad risk att drabbas allvarligt av sjukdomen.
– Vi ser att de har en ökad risk. Det är klart så, säger Per Svensson, hjärtspecialist på Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm.
LÄS MER:Corona: Nu kan 65-plussare få vaccin i Västra Götaland
Flera riskfaktorer sammankopplade
Andra kända riskfaktorer för covid-19 är bland annat högt blodtryck och diabetes, som också är vanliga sjukdomar för personer med fetma.
– Risken beror lite på hur man justerar. Personer med fetma har oftare diabetes och högre blodtryck. Men även om vi tar bort den faktorn har de ändå en ökad risk. Så det här är faktorer som verkar tillsammans, säger han.
LÄS MER:Stort coronautbrott på sjukhus i Stockholm
Fas 3 av Sveriges vaccinationsinsats innebär att vaccinet ges till personer i åldern 60 till 64 år. Men även yngre, som av olika orsaker riskerar att bli allvarligt sjuka, ingår. De sjukdomar eller tillstånd som Folkhälsomyndigheten pekat ut är bland annat kronisk lever- eller njursvikt, diabetes, kronisk hjärt-, kärl eller lungsjukdom och Downs syndrom. Dessutom ingår de med extrem fetma, vilket avser ett BMI-tal på över 40.
Bör omfatta även måttlig övervikt
Ett BMI över 40 innebär för till exempel en 180 centimeter lång person, en vikt på 130 kilo. Om även de med måttlig fetma ska ingå, vilket forskaren Per Svensson anser, hade det, för exempelpersonen i föregående mening, räckt med en vikt på 98 kilo.
LÄS MER:Brist på sjuksköterskor hotar sommarens massvaccinering
Folkhälsomyndigheten motiverar den nuvarande prioriteringen med data från en brittisk studie av 17 miljoner individer, som inte visade samma tydliga resultat för dem med fetma. Dessutom skulle en ändrad prioriteringsordning nu riskera att försena vaccineringen, enligt Folkhälsomyndighetens svar till Vetenskapsradion.