Festivalföreträdare om regimkritiken: ”Skrattretande”

Den eritreanska festivalen i Stockholm har kritiserats för att vara ett propagandaverktyg för den hårdföra diktaturen i Eritrea – men också för att stödja den ekonomiskt.
Den bilden delas inte alls av Henok Tesfamicael, företrädare för festivalen.
– Det är skrattretande, säger han.

ANNONS
|

Över 50 personer har skadats och omkring 150 personer har frihetsberövats. Den eritreanska festivalen på Järvafältet i Stockholm drabbades av slagsmål, bränder och stenkastning sedan uppemot 1 000 motdemonstranter dök upp under torsdagen.

Flera röster har också ifrågasatt att festivalen tillåtits äga rum.

– Den borde inte ha fått tillstånd. Jag tycker det är dags att Stockholms stad sätter ner foten och stänger den, har Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd, sagt till GP.

Han fortsatte:

– Festivalen är ju till för att hylla en diktatur, en utav de mest brutala regimerna som finns i världen.

ANNONS

Eritreakännaren och professorn Kjetil Tronvoll har tidigare sagt till GP att den eritreanska regimen har en tradition av att hålla så kallade kulturfestivaler i olika länder för att samla in pengar och behålla människors lojalitet.

– Min kritik går till de som organiserar det. Festivalerna är ett propagandaverktyg för regimen. De som organiserar den här festivalen och säger att de inte har någon kontakt med regimen ljuger rätt och slätt, säger Kjetil Tronvoll.

Festivalföreträdare slår tillbaka

Henok Tesfamicael, företrädare för festivalen, delar inte alls den bild som han menar har målats upp av politiker och andra.

– Vi vill vara en brobyggare mellan Eritrea och Sverige, det är det enda vi gör här, säger han.

Festivalen har anklagats för att hylla en av världens mest hårdföra diktaturer – hur ser ni på det?

– Det stämmer inte. Det är en kulturfestival för svenskeritreaner, inget annat. Om politikerna vill vinna röster på att säga det här så är det fritt fram att göra det, men vi är här helt lagligt och har varit det i 25 år. Det är flera instanser som vi måste gå igenom för att få vara här och vi blir hårdare granskade än många andra, men ändå har vi tillstånd att vara här. Bara det borde visa att det inte stämmer.

ANNONS

Föreningen som arrangerar den här festivalen har anklagats för att vara regimtrogna, stämmer det?

– Den här festivalen arrangeras av en massa föreningar, och vi är en förening som samlar de här föreningarna, inget annat. Sen kan man tycka vad man vill om regimen, men det här är en kulturfestival.

”Regimen gör saker som är dåliga”

Hur ser ni på diktaturen i Eritrea?

– Man kan tycka vad man vill om regimen, de gör saker som är dåliga, men vi är inte i någon position så att vi kan ändra på det. Politikerna som för fram den här kritiken är i en position där de kan ändra saker som de tycker är fel, men det är inte vi.

Ni har också fått kritik för att ni har bjudit in talare som är öppet regimtrogna. Vad säger du om det?

– Vi har bjudit in jättemånga för att komma hit, vi har även bjudit in den svenska regeringen. Vi vill att människor ska kunna ställa frågor till regimen, så att vi har bjudit in flera olika personer är inget konstigt.

Ni har också fått kritik för att ni skulle stödja den eritreanska regimen ekonomiskt. Vad säger du om det?

– Det är skrattretande. Alla som har varit på en festival vet att det kostar mycket pengar, till och med jag och gästerna och volontärerna som är här och jobbar gratis betalar för att komma in och äta och allting. Det finns inte inga pengar att stötta någonting med.

ANNONS

– Att påstå att vi skulle skicka pengar till regimen är skrattretande. Om vi betalar pengar till någon så är det till den svenska staten genom moms och skatter.

LÄS MER:Efter kaoset – i dag fortsätter den eritreanska festivalen

LÄS MER:Lokalpolitiker: Eritreanska festivalen borde aldrig ägt rum

LÄS MER:Forskare om eritreanska festivalen: "Propagandaverktyg för regimen"

ANNONS