Statsminister Ulf Kristersson var mån om att framställa sig som en statsman under partiledardebatten.
Statsminister Ulf Kristersson var mån om att framställa sig som en statsman under partiledardebatten. Bild: Henrik Montgomery

Fem punkter: Därför pratade inte Kristersson om våldet

Ebba Busch citerade Bibeln och Johan Pehrson dammade av det gamla uttrycket flumskolan, medan Ulf Kristersson talade om allt annat än den pågående våldsvågen.
GP:s politikreporter Arne Larsson lyfter fram det som stack ut i vårens sista partiledardebatt i riksdagen.

ANNONS
|

Ulf Kristersson har styrt landet i ett halvår. Vad ville han förmedla i vårens sista riksdagsdebatt?

Budskapet var att han är en statsman som står över vardagspolitikens trätor och istället ser till att få saker och ting gjorda. I en riksdagsdebatt får partiledarna lite längre tid på sig att utveckla sina resonemang, och här prioriterade statsministern att prata om vad han och regeringen uträttat som ordförandeland i EU.

Det handlade om vikten av fortsatt stöd till Ukraina, att man i förra veckan knöt ihop migrationsöverenskommelsen i ministerrådet och att Sverige varit med och slutfört delar av EU:s klimatstrategi Fit for 55. Istället för att rikta kritik mot andra manade han till enighet: ”Låt oss samlas och få någonting gjort”.

ANNONS

Den pågående våldsvågen i Stockholm berörde han däremot inte alls.

Inte alls?

Först i sitt andra inlägg nämnde statsministern frågan, och då helt kort. Han sa att vi inte får trubbas av, att vi måste göra mer, men att det kommer att ta tid.

Efter det var han snabbt inne på andra problem, som inflationen, att regeringen vill införa ett bidragstak och att nyanlända måste kvalificera sig in i välfärden.

Det var tydligt att han ville sätta bilden att vi, efter ett halvår med honom som statsminister, är på våg åt rätt håll. Och i den berättelsen passade inte den värsta våldsvågen huvudstaden skådat inte in.

Och värmeböljan, fick den plats i debatten?

Jodå, Per Bolund (MP) betonade naturligtvis att vi är inne i vad han beskrev som en ”oerhört allvarlig klimatkris”. Han talade om att torkan är extrem, att skogsbränder rasar både i Europa och Nordamerika samt att svenska bönder planerar för nödslakt – och han undrade vad som krävs för att regeringen ska ta klimatkrisen på allvar.

Svaret från statsministern – som ju fått kritik för att föra oss allt längre ifrån riksdagens klimatmål – var att hänvisa till EU:s tuffa klimatmål, som Sverige kommer att tvingas efterleva.

Vad överraskade mest?

S-ledaren Magdalena Andersson ägnade båda sina anföranden åt våldsvågen och listade ett antal åtgärder hon menar krävs för att motverka att ”barn plockar upp vapen, mördar och mördas” och att sommaren blir en rekryteringsfest för de kriminella gängen.

ANNONS

Hon riktade ett direkt krav till regeringen om att lämna besked om mer pengar till kommunerna före midsommar, för att undvika nedskärningar i skolan. Men när hon fick chansen att ställa direkta frågor till Ulf Kristersson valde hon istället att hylla det fina samarbete de haft i arbetet med att lotsa in Sverige i Nato.

Det går inte att dra någon annan slutsats än att processen är inne i ett så känsligt läge att Natointrädet för ögonblicket är överordnat eventuellt förlorade lärartjänster.

Något annat som stack ut?

Att Ebba Busch inledde sitt anförande med ett citat ur Bibeln – ”Jesus sade, låt barnen komma till mig”, ur Markusevangeliet – bröt mönstret en aning. Och att Johan Pehrson dammade av uttrycket ”flumskolan” som man väl knappt hört sedan min egen högstadietid på Rådaskolan i Mellerud på 1980-talet var också något av en överraskning.

Förutom det? Tja, kanske statsminister Ulf Kristerssons nonchalanta sätt att bemöta Vänsterledaren Nooshi Dadgostars frågan om hur han ser på ministrars och regeringstjänstemäns nära band till friskolekoncerner. Med tanke på väljarnas måttliga entusiasm för vinstuttag och de som skor sig på barns utbildning förtjänar kanske frågan tas på lite större allvar.

LÄS MER:Anderssons ultimatum till Kristersson: Får till midsommar på sig

LÄS MER:Nato

ANNONS