Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm kommer att minska kraftigt.
Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm kommer att minska kraftigt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Färre tåg mellan Göteborg och Stockholm – i två år

Om ett år kommer tågtrafiken att minska mellan Sveriges två största städer, skriver DN. Anledningen är ett flera år långt renoveringsarbete. Dessutom tvingas Västtrafik att kraftigt dra ner på pendeltågen mellan Göteborg och Alingsås.

ANNONS
|

Det är i början av 2025 som ett stort renoveringsarbete måste utföras på Västra stambanan. Enligt DN är de kontaktledningar som förser loken med elektricitet över 90 år och långt förbi sin bäst före-tid – nu måste de bytas ut.

Arbetet sker bland annat mellan Göteborg och Alingsås mellan 2025 och 2027.

Det innebär att tågtrafiken måste samsas om ett spår i stället för två, vilket gör att det inte kan gå lika många tåg.

Tio tåg per timme påverkas

Trafikverket räknar med att tio tåg per timme behöver ställas in eller ledas om under dagtid, skriver DN. Tåg mellan Göteborg och Stockholm som leds om går då via Trollhättan och Borås, en resa som kommer att bli en halvtimme längre än i dag. De tågresor som kör den vanliga vägen kommer att bli tolv minuter längre, på grund av sänkta hastigheter på sträckan.

ANNONS

– Vi vet att det här arbetet får en stor trafikpåverkan, så visst är det problematiskt. Men det är viktigt att veta att det handlar om ett totalt byte av elanläggningen, inte bara ledningar utan till exempel 1 900 fundament och stolpar och 14 transformatorer, säger Jon Sundh, avdelningschef järnvägssystem inom Trafikverkets område underhåll, till DN.

Trafikverket planerar dessutom att stänga av järnvägen helt och hållet för tågtrafik under totalt 16 helger under 2025.

Västtrafik: Kan inte undvika trängsel

De tåg som drabbas värst, sett till antal avgångar, är Västtrafiks pendeltåg.

Kollektivtrafikbolaget kommer att behöva minska antalet avgångar kraftigt mellan Göteborg och Alingsås. De kommer inte heller att kunna köra de extra tåg som sätts in under rusningstrafiken på morgon och eftermiddag, berättar Markus Gunnervall, trafikstrateg på Västtrafik.

Hur stor minskning är det, den låter inte direkt marginell?

– Det är en relativt stor minskning och det kommer att bli en utmaning att se till alla får plats, eller i alla fall får en sittplats.

Så det kommer inte gå att undvika trängsel?

– Det går inte att undvika att det kommer bli trängre på tågen. Så långt det är möjligt kommer vi att köra med längre tåg för att kompensera att det blir färre avgångar. Vi kompletterar även trafiken med ersättningsbussar.

ANNONS

LÄS MER:Tågslakten mellan Göteborg och Stockholm måste stoppas

LÄS MER:Nu släpps SJ:s tågbiljetter till jul, sportlov och påsk

ANNONS