Fackförbund stämmer bussbolaget efter olyckan

ANNONS
|

Kommunal förbereder en omfattande stämning mot Bergkvarabuss, det bolag som äger bussen som åkte av vägen i Härjedalen där tre personer omkom.

–Efter den tragiska olyckan så har det blivit ett fokus på chauffören som är medlem hos oss och som vi givetvis företräder och då känner vi ett ansvar att i den debatten som förs i massmedia förklara vår syn på företaget, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.

– Bergkvarabuss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget.

ANNONS

Det var tidigti söndags morse som bussen med skolungdomarna från Skene körde av vägen och välte utanför Sveg i Härjedalen.

LÄS MER:Busschauffören misstänks för brott

LÄS MER:"Ingen ska behöva se det min lillebror sett"

Tre personer dog

I olyckan omkom tre elever och ytterligare ett 25-tal personer skadades.

Polisen har efter olyckan inlett förundersökningar med bland annat rubriceringen vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Det är rutin vid den här typen av händelser att man inleder en förundersökning och att man bedriver en bred utredning. I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott, berättade Karin Johnsson Ryd tidigare.

LÄS MER:Tre döda i allvarlig bussolycka i Härjedalen

Tidigare problem med bussen

Åklagaren uppgav tidigare under onsdagen att det är chauffören som kommer att delges misstanke om brott. I nuläget är han skäligen misstänkt - vilket är den lägre misstankegraden.

Chauffören misstänks för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

GP har tidigare skrivit om att olycksbussen blev underkänd på besiktningen två gånger i höstas, en uppgift som SVT Nyheter var först på att uppmärksamma.

Enligt TV4 larmades det dessutom om tekniska problem på bussen dagen före resans avfärd.

ANNONS

Enligt Simon Sandberg, marknadschef vid Bergkvarabuss, har de tidigare problemen ingenting att göra med olyckan.

– Den har underkänts men åtgärdats och godkänts därefter. Vi vill inte spekulera i vad orsaken till det här kan vara, nu är det polisen som gör en utredning tillsammans medhaverikommissionen. Den besiktigades i december och har varit godkänd sedan dess, sa han tidigare i veckan.

ANNONS