Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hasselpollen är vanligt tidigt på året.  Bild: Carin Rudehill
Hasselpollen är vanligt tidigt på året. Bild: Carin Rudehill

Experten om den kommande pollensäsongen

De flesta tidiga vårtecken tas emot med värme. Men pollen är något de flesta har en negativ inställning till. Förstör den inte dagen för dig, så gör den det för en bekant. GP pratade med en pollenexpert för att ta reda på hur sommarhalvåret 2020 kommer att bli.

Att vintern aldrig riktigt kom till Göteborg är vid det har laget ett faktum, och vårtecknen är många: temperaturerna stiger, blommor blommar och djur vaknar tidigt ur sin vinterdvala. Samtidigt kunde även årets första trana skådas vid Hornborgasjön på söndagen.

– Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, sa naturumföreståndaren Sofie Stålhand om fågelns tidiga återkomst till den svenska sjön.

Ett mer ovälkommet vårtecken har också börjat märkas: pollen. De må vara livsnödvändiga för blommor och bin, men annars fyller de mest funktionen som ett irritationsmoment, för samtliga – att ständigt höra om andras pollenallergier kan för somliga vara nästan lika påfrestande som att dras med en rinnande näsa och återkommande nysattacker.

Tyvärr bådar det tidiga inträdet av hasselpollen inte gott för någon av parterna. Även om den ovälkomna tidiga entrén numera hör till det normala, enligt pollenexperten Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

– Alla verkar lite yrvakna efter årsskiftet. Men med tanke på de milda vintrarna vi har numera så är hasselpollen väldigt vanligt vid den här tiden på året, säger Åslög Dahl.

– Det kom till och med tidigare förra året.

LÄS MER: Al och hassel blommar – pollensäsongen är här

Åslög Dahl, pollenexpert. Forskare och ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. Bild: Vyacheslav Turovski/TTELA
Åslög Dahl, pollenexpert. Forskare och ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. Bild: Vyacheslav Turovski/TTELA

Mildare än 2019

Tack vare extremtemperaturerna som sommaren 2018 förde med sig, kan kanske allergikerna vänta sig en mindre pollenattack i år.

– Det är temperaturerna under året innan som dikterar hur året efter kommer att bli. Tack vare värmen 2018 så var det väldigt mycket pollen under 2019, så träd och växter orkar inte producera lika mycket i år, säger Åslög Dahl.

Är man inte bekant med plågan som är pollenallergi, så kanske man inte är medveten om att de finns grader av känslighet.

– En del har oturen att reagerar på alla typer av pollen. Medan andra bara reagerar på det som kommer från till exempel björk eller gräs, säger Åslög Dahl.

Hur besvärligt de kommer bli för dem som är känsliga för just gräspollen är något som avslöjas de kommande månaderna.

– Det avgörs i mars och april. Om de månaderna blir varma och fuktiga, då blir det mycket gräspollen.

De hårda vindarna har varit positiva

Västra Sverige har under de senaste veckorna drabbats av oväder efter oväder. Även om hagel och stormbyar inte är behagligt i sig, så kan det mycket väl gjort det lättare för pollenallergikerna.

– Koncentrationen av pollen blir lägre, det späs ut i luften, förklarar Åslög Dahl och fortsätter.

– Men själva mängden påverkas inte alls av stormar, det är temperaturen som avgör.

Är du själv pollenallergiker?

– Absolut inte, då hade jag inte klarat av mitt arbete de senaste 40 åren.

Åslög Dahl bästa tips för dig som är pollenallergiker:

• Följ pollenprognoserna för att vara förberedd på höga halter i luften.

• Lär dig hur de växter du är allergisk mot ser ut, och särskilt när de blommar – det är då de sprider pollen.

• Träna inte och ansträng dig inte på annat sätt, när pollenhalterna är höga.

• Byt kläder när du har varit utomhus.

• Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.

• Skölj ur håret innan du går och lägger dig.

• Börja ta allergiläkemedel i god tid.

LÄS MER: Försäljning av receptfri pollenmedicin ökar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.