Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid Hornborgasjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars, enligt Naturum. Bild: Martin Fransson
De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid Hornborgasjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars, enligt Naturum. Bild: Martin Fransson

Vårens första trana har kommit till Hornborgasjön

På söndagen kunde vårens första trana ses vid Hornborgasjön. Det rapporterar Naturum vid Hornborgasjön. Men det lär dröja ytterligare en tid innan den stora mängden tranor anländer.

Tranan är troligen den första som flyttat från sitt vinterboende till Hornborgasjön. Den rapporterades in till in till artportalen.se, en rapportsida för naturobservationer.

Sofie Stålhand, Naturumföreståndare vid Hornborgasjön, säger i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Västra Götaland att det känns hoppfullt att de första tranorna kommit.

– Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger hon.

LÄS MER: Höstrekord för tranor vid Hornborgasjön

Tidigare i år syntes en trana vid Hornborgasjöns södra del. Men den tros ha övervintrat i Sverige. Tranan som rapporterades in på söndagen ska vara den första som har gjort den långa flytten från sina vinterkvarter i söder till Hornborgasjön.

De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön brukar anlända i mitten eller slutet av mars och stannar där en vecka eller två.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket, säger Sofie Stålhand.

LÄS MER: Förslag om skyddsjakt på trana och sångsvan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.