Experten: Fel av UD att fördöma koranbränningen

Utrikesdepartementet fördömde koranbränningen i Stockholm, det var fel menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
– När man som regering går in och fördömer en enskild aktion så har man tagit på sig en roll som en regering inte ska ha, säger han.

ANNONS
LocationStockholm||

Sverige har fått skarp kritik från flera håll efter att en person tände eld på en koran utan moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm under onsdagen förra veckan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gick dagen efter koranbränningen ut och sa att ”förr eller senare ska vi lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimers heligheter.”

Även påven Franciskus har anslutit sig till den skaran som fördömt koranbränningen.

– Jag känner mig arg och äcklad över dessa handlingar, säger han till Al Ittihad enligt Reuters.

Islamiska samarbetsorganisationen: ”Förkastlig handling”

Under söndagen samlades även den Islamiska samarbetsorganisationen (IKO) med sina 57 medlemsländer på ett extrainkallat möte med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

ANNONS

Organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha uppmanade då medlemsländerna till ”enhetliga och kollektiva åtgärder” för att förhindra ”ytterligare skändningar” av koranen och kallade onsdagens koranbränning för en ”förkastlig handling”.

I samband med att IKO kom med sitt uttalande gick även det svenska utrikesdepartementet ut med ett uttalande och fördömde koranbränningen.

UD: ”Kränkande och respektlös handling”

”Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter”, skriver UD i ett mejl till GP under söndagen.

Utrikesdepartementet kallar bränningen av koranen eller andra heliga skrifter för en ”kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation” och menar att det är ”djupt beklagligt” att extremister och provokatörer försöker slå split mellan muslimer och ickemuslimer. Samtidigt framhåller man att Sverige har en grundlagsskyddad rätt till yttrandefrihet och demonstrationsfrihet.

Att UD går ut och fördömer handlingarna menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke inte är en roll regeringen ska ta på sig, någonting han också sagt till DN.

– När man som regering går in och fördömer en enskild aktion då har man tagit på sig en roll som en regering inte ska ha. Regeringen ska se till att det finns lagar på plats men sen är det upp till rättsväsendet att visa vad som är straffvärt eller inte, säger Nils Funcke.

ANNONS

”Ska inte försätta sig i en sådan situation”

I samma uttalande som regeringen fördömde koranbränningen menade man samtidigt att Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Att då samtidigt fördöma en handling utförd av en enskild person menar han blir märkligt.

– Regeringen ska inte försätta sig i en sådan situation. Man ska helt enkelt hänvisa till att vi har en yttrandefrihetstradition som vi är stolta över och den innebär att även sådant som kan anses som stötande eller kränkande är tillåtet.

Varför tror du att regeringen gör ett sådant uttalande just nu?

– Det är klart att det är en reaktion på något. Hade det inte blivit så massiva protester från utomstående så hade inte regeringen sagt någonting. Då hade man bara försvarat yttrandefriheten. Jag tycker det visar på en eftergivenhet på dem som protesterar så högljutt, säger han och fortsätter:

– Yttrandefriheten är en del av vårat statsskick. Ska vi ge upp på den bara för att andra stater pressar på för att vi vill gå med i Nato? Vad är det då för vits med att få ett skydd genom att gå med i Nato om det innebär att göra avkall på något som utgör en grundpelare i vår demokrati.

Vad händer om regeringen fortsätter att fördöma enskilda händelser som denna?

ANNONS

– Risken är väl att det kommer nya manifestationer och att regeringen då undergräver sin egen trovärdighet. Då kommer naturligtvis andra regeringschefer att ta fasta på det. Att man går ut och fördömer saker men att det ändå tillåts att ske.

Mannen som brände koranen utanför moskén i Stockholm, Salwan Momika, har enligt polisen anmälts för hets mot folkgrupp.

LÄS MER:Brett muslimskt initiativ mot koranbränningar

LÄS MER:Påve Franciskus fördömer koranbränningen i Sverige

LÄS MER:Erdogan fördömer koranbränningen i Sverige

ANNONS