Den misstänkte Rakhmat Akilov i rätten.
Den misstänkte Rakhmat Akilov i rätten.

Dramatiska filmer i Akilov-rättegången

Meter för meter beskrev åklagarna hur dådet på Drottninggatan gick till. Hur flera offer för Rakhmat Akilovs framfart slungades iväg av lastbilen och hur betonglejon "flugit som vantar". Men vissa filmer på attacken, som ansågs alltför detaljerade, visades bakom stängda dörrar under förhandlingens andra dag.

ANNONS
|

Det var mycket trångt vid delar av Drottninggatan när Rakhmat Akilov gasade på mot sina offer – det fanns bara en meter på vardera sidan om lastbilen, förklarar åklagaren Hans Ihrman när han i Stockholms tingsrätt beskriver detaljerna om själva dådet den 7 april i fjol.

De första offren, två kvinnor, kastas iväg några meter av bilen. En annan slungas in i en uteservering längre fram och landar i ett fönster. En familj med barnvagn befinner sig i lastbilens väg.

- Vagnen som familjen hade blir i princip pinnved i samband med kollisionen, säger Ihrman.

ANNONS

En bit längre fram delas Drottninggatan i två delar av blomkrukor och parkbänkar.

- Här måste Akilov börja välja vilken sida han ska ta.

Vilken sida människor befunnit sig på har varit helt avgörande, enligt åklagaren.

Händer för ansiktet

Akilov höll händerna för ansiktet medan åklagaren beskriver hur ett av de 950 kilo tunga betonglejonen har krossat en människa.

Övervakningsfilmer från det som i utredningen kallas zon B och C på Drottninggatan visades bakom stängda dörrar av hänsyn till de anhöriga. De filmer som visades öppet i rätten liknar varandra väldigt mycket. Människor rör sig lugnt på Drottninggatan när panik plötsligt utbryter och alla springer åt olika håll för att försöka rädda sig.

Vid Åhléns blev tre personer påkörda, en av dem en elvaårig flicka som dog av sina skador. En film visar hur bilen i ett dammoln kraschar in i varuhuset. Alldeles intill bakhjulen ligger en människa på marken svårt skadad. Andra springer fram för att hjälpa till och släpar bort de skadade.

- Jag vill med den här filmen fästa uppmärksamhet vid hur många människor som befinner sig alldeles vid lastbilen när den kör in i Åhléns, säger Hans Ihrman.

ANNONS

Splitterbomb

Efter kraschen har Akilov antänt en sprängladdning. Han har enligt Ihrman försökt konstruera en primitiv splitterbomb med hjälp av gasbehållare samt knivblad, skruvar och en nageltång som fästs vid anordningen.

- De har monterats enbart i syfte att maximera den skada som uppstår när de här gasbehållarna exploderar. Som tur är har det mesta blivit kvar i förarhytten eftersom dörrarna har varit stängda, säger Ihrman

Efter detta flyr Akilov från centrala Stockholm, och grips i Märsta vid 19-tiden.

På förmiddagen innan attentatet har Rakhmat Akilov troligen lyssnat på ett tal med IS-propaganda via sin telefon. Talet innehåller en uppmaning till "alla som anslutit sig till IS att spränga broar, byggnader, allt som tillhör otrogna".

Sedan tog han tunnelbanan till centrala Stockholm och chattade med flera kontakter.

"Det är dags att döda de otrogna", säger han i en film som spelas upp i rätten, där Akilov läser ett slags dikt. Filmen är inspelad vid Odenplan enligt åklagaren.

Utlöste kris

Hans Ihrman gick också återigen in på den del som handlar om varför gärningen ska ses som ett terroristbrott. Åklagaren menar att attentatet utlöste en "kris" i Sverige.

ANNONS

Bland annat nämner han att stora delar av Stockholm stängdes av och utrymdes, att kollektivtrafiken stoppades, att Centralstationen utrymdes, att tågtrafiken även utanför Stockholm påverkades. De stora sjukhusen fick ställa in planerad verksamhet. Telefonnätet blev överbelastat vilket ledde till att föräldrar hade svårt att få kontakt med sina barn.

- Så om det varit syftet, att skapa en oro och förvirring i vårt samhälle, så har det verkligen lyckats, säger Ihrman.

TT

Fakta: Åtalet mot Akilov

Stämningsansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt den 30 januari omfattar två åtalspunkter.

Den första rör terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Akilov åtalas för att ha tagit lastbilen och kört den längs med Drottninggatan och slutligen kolliderat med varuhuset Åhléns. Därefter har han försökt utlösa en bomb.

Här finns totalt 135 målsägande, inklusive de fem som dödades vid attentatet. Tio av de övriga målsägandena har han kört på och skadat, resten har befunnit sig i lastbilens färdväg och klarat sig "endast på grund av tillfälliga omständigheter".

Andra åtalspunkten rör framkallande av fara för annan, och handlar om att Akilov utsatt 20 ytterligare målsäganden för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Källa: Åklagarmyndigheten

Fakta: Viktiga datum i rättegången

13–14/2 Åklagarens sakframställan.

20–22/2 Försvaret och målsägarbiträdena inleder med sina inställningar till åtalet. Därefter förhör med Rakhmat Akilov.

6/3–26/4 Förhör med målsägare och vittnen till händelserna på Drottninggatan.

2/4–3/4 Förhör med anhöriga till avlidna.

7/5 Åklagarens slutanförande.

8/5 Slutanföranden från företrädare för målsägare.

9/5 Försvarets slutanförande.

Dom väntas före midsommar.

ANNONS