Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan.
Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan. Bild: Ola Folkesson

DO: Inte diskriminering att kräva att Willys-arbetare talar svenska

En bemanningsanställd Willys-arbetare anmälde sin arbetsgivare för diskriminering, efter att chefen uppmanat anställda att tala svenska under arbetstid. Nu slår Diskrimineringsombudsmannen fast att det inte rörde sig om etnisk diskriminering.

ANNONS
|

Händelsen ska ha skett i november 2019. Enligt anmälaren från Göteborg, som vid tillfället jobbade som bemanningsanställd i en Willys-butik, ska hans arbetsledare först ha ringt upp hans arbetslag och informerat dem om att arabiska var förbjudet att tala på arbetsplatsen under såväl arbetstid som raster.

Väl på plats ska arbetsledaren sen ha gett dem instruktioner om dagens uppgifter på svenska, något som ifrågasattes av anmälaren.

”Arbetsledaren var tydlig med att det är svenska som gäller, det gäller alla. Jag kände mig illamående och sa till gruppchefen: ’Jag vet inte hur jag ska göra, då du vet att jag har en begränsad svenska” skriver den anställde i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

ANNONS

Ska ha sagt att arabiska var förbjudet

Enligt den anställde ska chefen då ha blivit upprörd och börjat skrika otrevliga saker till den anställde på arabiska, för att därefter visa upp företagets språkpolicy inne på sitt kontor.

Den anställde som inte kunde bra svenska bad då en kollega översätta pappret, som uppgav att det stod att det var förbjudet att prata arabiska samt att det är svenska som ska pratas på företaget.

”Gör som du blir tillsagd att göra. Om du inte förstår så kan du lämna ditt jobb och gå till SFI”, hävdar anmälaren att chefen ska ha sagt därefter.

Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan.
Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan. Bild: Sanna Tedeborg

Dagen efter sjukanmälde sig den anställde, som tog mycket illa upp.

”Jag kunde inte sova, det kändes så tungt att andas, hjärtat bara bankade” skriver den anställde i en anmälan om etnisk diskriminering till DO – som efteråt inledde en granskning av företaget.

Införde språkpolicy – av säkerhetsskäl

Arbetsledaren och flera anställda som närvarade har dock en helt annan bild av händelsen. De menar att chefen aldrig ska ha förbjudit någon att tala arabiska, utan istället uppmanat medarbetarna att försöka använda mer svenska under arbetstid.

I företagets språkpolicy för sina Willys-medarbetare står det att de anställda ska ”använda det svenska språket under arbetstid både i butik och på fikaraster”. I sitt svar till DO uppger man att språkpolicyn infördes för sex år sen när bolaget upptäckt att det uppstått grupperingar bland de anställda beroende på modersmål. Detta ska ha skapat motsättningar bland kollegor och även lett till missuppfattningar i säkerhetsarbetet, vilket inneburit risk för medarbetarna.

ANNONS
Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan.
Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan. Bild: Lasse Edwartz

Företaget uppger att man arbetar ihop med Arbetsförmedlingen för att främja integration och för att människor utan jobb ska komma in i arbetslivet. Där ingår att stötta medarbetare att försöka använda svenska istället för sitt hemspråk.

DO: ”Inte etnisk diskriminering”

Nu slår DO fast att det inte rört sig om etnisk diskriminering att uppmana den anställde att tala svenska på sin arbetsplats. Man menar att utredningen inte kunnat visa att företaget haft något förbud mot att tala arabiska. Man menar även att språkpolicyn inte behandlat anmälaren annorlunda än någon annan anställd och att den anställde därför inte kan anses ha utsatts för etnisk diskriminering.

”DO bedömer sammantaget att språkpolicyn, på det sätt den tolkats och genomförts, var berättigad, lämplig och nödvändig och inte framstår som orimligt ingripande” skriver myndigheten i sitt beslut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS