Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter krafttag mot gängkriminaliteten efter mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka. Bild: Jessica Gow/TT
Inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter krafttag mot gängkriminaliteten efter mordet på den tolvåriga flickan i Botkyrka. Bild: Jessica Gow/TT

Damberg (S) vill se hårdare tag mot unga – efter mordet på tolvåriga flickan

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter tvångsåtgärder för unga som ett sätt att få bukt på gängproblematiken, efter att en tolvårig flicka skjutits till döds i Norsborg i södra Stockholm.
– Nu tittar vi på om man kan tvinga unga människor vid mindre grader av brott, att kunna delta i aktiviteter och komma bort från vissa miljöer, säger han till SVT.

Två dagar har gått sedan en tolvårig flicka sköts till döds i Norsborg, i Botkyrka kommun i södra Stockholm. På tisdagsmorgonen kommenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) händelsen i SVT:s morgonstudion.

– Det är fruktansvärt tragiskt och man känner en stor ilska mot de här kriminella gängen som inte har empati eller förstår att deras skjutningar också drabbar andra, säger han i SVT:s sändning och fortsätter:

– Den här gången är det ännu mer obegripligt, eftersom det inte finns några ord som kan beskriva den sorg som föräldrar känner som förlorar ett barn på det här sättet.

LÄS MER: Vit kombibil särskilt intressant i jakten på 12-årig flickas mördare

Vill ge socialtjänsten nya verktyg

Inrikesministern lyfter flera åtgärder för att minska det dödliga skjutvåldet, som kopplas till gängkriminalitet.

Framför allt menar han att fler poliser, som kan ha större närvaro, ökar tryggheten. Kommunerna spelar också en viktig roll när det handlar om att förebygga att unga ansluter sig till kriminella nätverk, enligt Damberg.

– Där måste vi ändra lag på nationell nivå också. Så att vi använder socialtjänsten, tillåter nya verktyg men också nya påföljder för unga människor. Så att det blir insatser snabbt så de inte börjar med kriminalitet.

Många samlades på måndagen vid mordplatsen för att minnas den skjutna flickan. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Många samlades på måndagen vid mordplatsen för att minnas den skjutna flickan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Han menar att en tänkbar väg är att öka socialtjänstens befogenheter, så att de kan ingripa tidigare.

– Nu tittar vi på om man kan tvinga unga människor vid mindre grader av brott, att kunna delta i aktiviteter och komma bort från vissa miljöer. Vi ändrar straffskalor för unga människor, så att man också kan döma unga människor att inte lämna sina hem till exempel på kvällar och helger. Att jobba med fotbojor på annorlunda sätt för att se till att människor inte hamnar i vissa miljöer.

LÄS MER: Uppgifter: Knarkkonflikt bakom mordet på tolvåringen i Botkyrka

Ännu ingen gripen

Polisen arbetar fortsatt med förundersökningen gällande mord.

– Det går framåt men inget avgörande har skett under natten, och då menar jag att ingen är gripen, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till GP.

LÄS MER: Tolvåringens död en stor sorg för skolan

Bland annat har förhör hållits med personer som gjort iakttagelser, och material från övervakningsfilmer analyserats.

– Exakt vad övervakningsfilmerna gett vill jag inte gå in på.

Har ni någon misstänkt?

– Vi pratar aldrig misstänkta i det här ärendet utan pratar när vi har gripit någon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.